Ziemniaki miały ogromny wpływ na naszą kuchnię regionalną. Dzięki nim ludzie mogli uniknąć głodu , a łatwość produkcji i przygotowania przyczyniła się do powstania wielu ciekawych potraw takich jak choćby pierwsze z naszego małego zestawienia Kluchy połom bite.

firma Onix

O pomoc w przygotowaniu zestawienia poprosiliśmy współpracującą z portalem firmę Onix, która jak mało kto zna się na ziemniakach.

.

1. Kluchy połom bite

Pod tą ciekawą nazwą znajduje się tradycyjna potrawa województwa śląskiego.  Danie pochodzi z Podlesic, małej i ubogiej wsi, gdzie podstawowym produktem, dzięki któremu ludzie mogli się wyżywić były ziemniaki.  Jeszcze przed II wojną światową wszyscy mieszkańcy przygotowywali kluchy połom bite pod różnymi postaciami. Mogła to być prosta codzienna potrawa lub wykwintne danie serwowane podczas różnych uroczystości jak np. wesele.  W podstawowej wersji wykorzystujemy jedynie kilka składników tj. ziemniaki, mąkę, wodę oraz sól. Ziemniaki gotuje się na miękko, następnie solimy, dodajemy mąkę po czym wszystko zaprażamy. Gdy osiągniemy odpowiednią konsystencję wszystko ubijamy drewnianą pałą, aż uzyskamy gładką masę. Często do klusek dodawano skwarki z tłuszczem i ogórkiem kiszonym lub kwaśnym mlekiem. Tradycja przyrządzania potrawy przetrwała do dziś i obecnie stanowi wizytówkę miejscowości.

.

potrawa regionalna kluchy połom bite

Kluchy połom bite. Źródło: Wikimedia Commons

.

Potrawa numer 2

Komentarze