Batat zwany inaczej wilec ziemniaczany pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej. Jest bardzo chętnie uprawiany w strefie tropikalnej i podzwrotnikowej.

Pod względem produkcji pierwsze miejsce zajmują Chiny, które rocznie dostarczają około 100 mln ton słodkich ziemniaków. O tym jakie mają właściwości zdrowotne i jak je można zastosować w kuchni opowiada firma Onix, która w tym roku wprowadziła słodkie ziemniaki do sprzedaży.

 

Historia

Bataty uprawiane już 5000 lat temu. Europejczycy spotkali się z tymi warzywami na polach Inków i Majów. Do Europy zostały przywiezione przez Krzysztofa Kolumba w XVI wieku, jednak nie zdobyły takiego uznania jak zwykłe ziemniaki. Co ciekawe, Cook już w 1769 roku zaobserwował uprawy batata w Nowej Zelandii, prowadzone przez Maorysów. Do niedawna mało kto w Polsce o nich słyszał, jednak w ostatnim czasie stały się dość popularne.

 

Właściwości zdrowotne

Bataty są dość niskokaloryczne, dlatego zalecane są w dietach odchudzających. Poza tym warzywa maja wiele innych właściwości, batatym.in.:

  • są bogate w witaminy A, B5, B6, C i PP,
  • co więcej zawierają spośród innych warzyw najwięcej witaminy E,
  • zawierają mangan, sód, wapń, fosfor i potas,
  • antyoksydanty – b-karotenu zapobiegają chorobom serca, zaćmie i nowotworom,
  • pomagają na problemy z suchą i zniszczoną skórą,
  • są bogate w polifenole, które mają właściwości przeciwutleniające,
  • zawierają dużo błonnika,
  • nie zawierają cholesterolu,
  • zalecane są dla osób cierpiących na choroby układu krążenia, jelita cienkiego i raka okrężnicy.

 

Podobnie jak ziemniaki, bataty można wykorzystać na bardzo wiele sposobów począwszy od jedzenia ugotowanych, przez pyszne słodkie frytki po nawet produkcję alkoholu. Poza tym świetnie pasują do zup, zapiekanek i sałatek.

 

Ciekawostki

  • bataty stanowiły podstawę wyżywienia żołnierzy amerykańskich walczących o niepodległość,
  • istnieje wiele odmian słodkich ziemniaków o różnych kolorach. W Polsce można się spotkać ze skórką czerwoną lub żółtą,
  • jadalne bulwy mogą osiągać nawet wagę 3 kg,
  • słodkie ziemniaki są najzdrowsze kiedy się je jada ze skórką,
  • 90% światowej produkcji batatów znajduje się w Azji,
  • wartość odżywcza bulw batata jest o 50% większa niż ziemniaka,
  • podczas święta dziękczynienia Amerykanie przygotowują specjalną potrawę z patatów.

Bataty są bardzo ciekawymi warzywami, które warto wprowadzić do codziennej diety, tym bardziej, że prawie nie zawierają tłuszczu i mają mało kalorii.

 

Dawid Brandebura

Źródło: Onix

Komentarze