Wciąż straszeni jesteśmy ‚wielką śmiertelną trójką” – solą, mąką i cukrem. Staramy ograniczać się te trzy składniki, jednak soli z kuchni i z historii ludzkości całkowicie wyeliminować się nie da. 

Na naszym portalu można przeczytać o soli jako o przyprawie dawnych Słowian. Wczesnośredniowieczni Słowianie raczej nie eksploatowali soli kamiennej metodami górniczymi, a pozyskiwali ten cenny środek konserwujący, no i oczywiście przyprawę, właśnie ze źródeł solankowych, metodami znanymi i stosowanymi na ziemiach polskich już od młodszej epoki kamienia (neolitu). 

.

Czym zastąpić sól

Sól znana jest już od zarania dziejów Źródło:saltsistersonline.com

.

Drogocenna sól 

W zamierzchłych czasach sól była środkiem płatniczym, wymieniano ją na cenne towary.  W Etiopii z soli wybijano nawet monety. Znano jej właściwości już w starożytności i z powodzeniem stosowano jako składnik konserwujący żywność. W Europie powstały nawet „drogi solne”, którymi transportowano sól. Najlepszym określeniem dla soli, jako drogocennego składnika, było używane od XIV w. określenie „białe złoto”. Sól traktowana była również jako dar od bogów, dlatego też w wielu krajach zachowało się wiele zwyczajów związanych właśnie z solą. Witanie się chlebem i solą w Polsce to oznaka gościnności, a wysypana sól ma zwiastować kłótnie. Nie ma wątpliwości, że sól odegrała w kulinarnej i nie tylko, historii świata ogromną rolę. 

.

Co takiego złego jest w tej soli? 

Niestety nasza drogocenna sól, bez które nie wyobrażamy sobie smaku potraw ma wiele złych właściwości. Szkodzi szczególnie osobom z nadciśnieniem, a z organizmu wypłukuje wapń, co może prowadzić do osteoporozy. Ponadto, najnowsze badania wskazują, że może prowadzić do otyłości, a także do cukrzycy. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie do 5 g soli na dobę. Minimalna dawka soli jest potrzebna organizmowi. Ale dla osób, które nadużywają tej najstarszej przyprawy istnieje kilka ciekawych zamienników, które zmienią smak potrawy i sól nie będzie aż tak potrzebna. 

.

Zamienniki

Po pierwsze, dlaczego nie przekonać się do imbiru? Świetnie pasuje do dań z drobiu ponieważ łączy w sobie smak pikantny i słodki. Świetnie również komponuje się z czosnkiem i jest bardzo zdrowy. Można więc zamiast soli używać imbiru w połączeniu z czosnkiem. 

Po drugie cytryna, której sokiem możemy polewać mięsa lub ryby. Oprócz cytryny można wykorzystać do potraw limonkę lub inne cytrusy. 

Bazylia i inne zioła, dodawane do potraw skutecznie oddalą chęć sięgnięcia po sól. Poza tym świeża bazylia idealnie nadaje się do nacierania mięs, dodawania jej do warzyw czy ryb.

Ocet jabłkowy i winny dodane do potraw zmienią i wzbogacą smak. Ocet świetnie pasuje do marynat, mięs i warzyw. Poza tym, jest bardzo zdrowy.

Wino zupełnie zmienia smak potrawy. Delikatnie go podkreśla. Oprócz tego, że wino dodamy do potraw czyli mięs, można podać je w kieliszku do obiadu, co również wzbogaci smak jedzonej potrawy. 

Smak umami, o którym pisaliśmy na naszym portalu obecny jest w wielu warzywach i produktach. Nie trzeba więc przyprawiać dodatkowo solą, ale wykorzystać produkty, które mają w sobie pełny, mięsisty i intensywny smak. Smak ten znajdziemy w wędzonych wędlinach, serach, tuńczyku czy sardynce. 

.

Opracowała Katarzyna Zarówna

Komentarze