Czy grupa krwi ma rzeczywiście znaczenie jeżeli chodzi o nasze żywienie czy to tylko nowa moda dla ‚dietofanów’?Na to pytanie odpowie nasz dietetyk Monika Gackowska. 

.

1404782_38036221Niektórzy twierdzą, że nie znać swojej grupy krwi, to jak nie znać swojej daty urodzenia. Czy rzeczywiście znajomość grupy krwi jest taka ważna?

Znajomość własnej grupy krwi to istotna kwestia, powiedziałabym ratująca życie. Największe znaczenie ma w takich sytuacjach jak: przetaczanie krwi, przeszczep, konflikt serologiczny (między matką a płodem). Jeśli rozważamy jej znaczenie pod kątem żywieniowym – miałabym wątpliwości. Szufladkowanie całego społeczeństwa na cztery grupy,  w zależności od posiadanego antygenu na powierzchni krwinki czerwonej – to zbyt duża generalizacja. Każdy organizm jest inny, odmiennie reaguje i toleruje dane produkty spożywcze. Produkty „wskazane” w danej grupie krwi, niekoniecznie muszą służyć każdemu.

.

Dzięki odkryciu austriackiego lekarza i naukowca wiemy, że istnieją grupy krwi. Czym jest właściwie grupa krwi?

Z laboratoryjnego punktu widzenia grupa krwi jest zestawem antygenów obecnych na powierzchni erytrocytów (krwinek czerwonych) i innych komórek organizmu (oprócz neuronów). Istnieją cztery warianty antygenów w układzie grupowym A, B, AB i 0. Najczęściej występującą grupą krwi w populacji jest grupa A.  Według doktora Petera J. D’Adamo, autora diety według grupy krwi,  znajomości grupy krwi pozwala ustalić jaka żywność: nam szkodzi, przyczynia się do zwrotu masy ciała, a która prowadzi do chronicznej choroby. Poznanie zasad analizy grup krwi jest kluczem do optymalnej diety. 

.

Czy da się kontrolować układ krwionośny lub jego skład?

Z żywieniowego punktu widzenia – owszem. Wykonując morfologię (najbardziej podstawowe badanie laboratoryjne) jesteśmy w stanie określić zawartość żelaza w organizmie (stężenie żelaza oraz ferrytyny), hemoglobiny (HGB), hematokrytu (stosunku objętości krwinek czerwonych do osocza) oraz parametrów krwinkowych (MCV, MCH, MCHC), które mówią nam czy układ krwionośny funkcjonuje prawidłowo. Obniżenie tych parametrów może świadczyć o niedokrwistości (z niedoboru żelaza, witaminy B12, hemolitycznej). W takiej sytuacji warto przyjrzeć się dokładniej swojej zwyczajowej diecie.

.

1404786_50991203Jeżeli ludzie mają różne grupy krwi, to różnią się tym samym ich organizmy?

Różnią się w sensie układu zgodności tkankowej. Ma to podstawowe znaczenie podczas przetaczania krwi czy przeszczepów. Osoby posiadające grupę krwi O (uniwersalni dawcy) mają zwiększoną predyspozycję do występowania choroby wrzodowej żołądka. Nie świadczy to jednak o tym, że choroba musi się u nich rozwinąć. Na jej rozwój na wpływ wiele czynników, w tym środowiskowe i społeczne.

.

Czy każdy organizm reaguje w taki sam sposób na żywność?

Oczywiście, że nie. Każdy z nas jest inny – pod względem aktywności życiowej/zawodowej, temperamentu, aktywności enzymów przewodu pokarmowego, w odmienny sposób  reagujemy i radzimy sobie ze stresem.

.

Czym jest lektyna białkowa i w jaki sposób organizm sobie z nią radzić oczywiście w kontekście grup krwi?

Według doktora D’ Adamo, autora diety, lektyny (białka) krążące we krwi mają właściwości aglutynujące (zlepiania się). Gdy jesz żywność zawierająca lektyny białkowe , które nie są zgodne z Twoimi antygenem grupy krwi, kierują się one w określone miejsca (nerki, wątroba, mózg, żołądek ) by zlepiać komórki krwi w tym obszarze. Co dzieje się dalej? Aglutynacja może powodować syndrom podrażnienie jelit, marskość wątroby lub blokować przepływ krwi przez nerki. W większości przypadków nasz układ odpornościowy broni nas przed lektynami. Blisko 95% lektyn, które wchłaniamy z naszych typowych diet jest wydalanych przez organizm.

.

Rzymski poeta i filozof – Lukrecjusz twierdzi, że „To co żywnością jest dla jednego człowieka, może być trucizną dla drugiego” Czy to prawda?

Dodałabym jeszcze twierdzenie Paracelsusa – „Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, bo tylko dawka czyni truciznę”. Ważna jest nie tylko ilość, ale również jakość wybieranych produktów spożywczych. Tworząc własną listę produktów wskazanych (służących naszemu zdrowiu, samopoczuciu) i przeciwwskazanych warto uwzględnić nasz stan kliniczny, przebyte i aktualne choroby, aktywność zawodową. Dieta zgodna z grupą krwi narzuca nam produkty wysoce wskazane, obojętne oraz wskazuje te których powinniśmy unikać. Jako dietetyka klinicznego, ta idea całkowicie mnie nie przekonuje.

.

1404782_38036221Na czym polega stosowanie diety, mając na uwadze swoją grupę krwi?

Stosowanie tego rodzaju diety polega na wyborze narzuconego plan żywieniowy, który jest „zgodny” z Twoją grupą krwi. Jeśli masz grupę krwi A, najczęściej występującą w populacji – jesteś typem zbieracza – rolnika. Masz wrażliwy przewód pokarmowy, adaptujesz się do warunków dietetycznych i środowiskowych związanych z osiadłym trybem życia. Aby być szczupłym i aktywnym wymagasz diety rolniczej (wegetariańskiej). Najkorzystniej byłoby całkowicie wyeliminować mięso z codziennego menu. Żywność, która sprzyja utracie masy ciała to: tłuszcze roślinne, produkty sojowe, warzywa oraz ananas. Jako dobre źródło białka polecane są ryby: granik, okoń srebrny, red snajper, pikerel, ślimaki, troć. Dla zwykłego zjadacza chleba – trudno osiągalne.

.

Dieta kojarzona jest raczej z gubieniem zbędnych kilogramów. A jaka jest filozofia diety zgodnej z grupą krwi?

Wcielenie w życie diety zgodnej z grupą krwi ma za zadanie poprawę samopoczucia, modulację układu odpornościowego, „oczyszenie” organizmu, zwalczenie chronicznych chorób i dolegliwości. Utrata zbędnych kilogramów jest konsekwencją właściwej pracy organizmu osiąganej przez eliminację produktów zabronionych.

.

Kto opracował tę dietę?

Dietę zgodna z grupą krwi opracował amerykański doktor James D’Adamo, który twierdził, że „grupa krwi jest kluczem, który otwiera drzwi do tajemnic zdrowia, choroby, długowieczności, witalności i odporności psychicznej. Decyduje o podatności na choroby, o upodobaniu do żywności i nawet o rodzaju wykonywanych ćwiczeń”. Jego badania kontynuował syn, doktor Peter J. D’Adamo, autor książki „Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi, Cztery grupy, cztery diety”.

.

Gdzie można zasięgnąć informacji na temat produktów, które należy jeść, żeby żyć zgodnie ze swoją grupą?

Mnóstwo informacji krąży w internecie. Listy produktów wskazanych i przeciwwskazanych można znaleźć w książce Dr Petera J. D’Adamo i Catheriny Whitney: „Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi, Cztery grupy, cztery diety”. Medyczne sformułowania, przekonujący wydźwięk rad i sugestii autorów – może dać wrażenie autentyczności przedstawionych w książce zaleceń.

.

1404782_38036221Jak wygląda dieta dla poszczególnych grup krwi? Jakie są najbardziej wskazane produkty dla poszczególnych grup, a których należy unikać?

Osoba z grupą krwi O – to zjadacz mięsa, posiadający odporny układ pokarmowy, nadreaktywny układ odpornościowy, słabo znoszący zmiany dietetyczne oraz środowiskowe. Aby pozostać szczupłym i naładowanym energią niezbędny jest efektywny metabolizm. W diecie warto ograniczyć zboża (głównie pszenicę), chleb, nasiona roślin strączkowych oraz produkty mleczne a włączyć – glony morskie, ryby i owoce morza, sól jodowaną, podroby oraz czerwone mięso. 
Osoby z grupą krwi A – pierwszy wegetarianin, rolnik, posiadający wrażliwy przewód pokarmowy oraz tolerancyjny układ odpornościowy. Grupa A rozkwita na dietach wegetariańskich.
Osoby z grupą krwi B – zrównoważona, o tolerancyjnym przewodzie pokarmowym oraz silnym układzie immunologicznym, jedyna grupa, która w pełni może korzystać z dobrodziejstw nabiału. Aby być szczupłym wymaga zrównoważenia aktywności fizycznej
i umysłowej. Produkty najbardziej sprzyjające tyciu to: kukurydza, gryka, soczewica, orzeszki ziemne oraz nasiona sezamu.
Osoby z grupą krwi AB – współczesne połączenie grupy A oraz B, posiadają wrażliwy przewód pokarmowy. Pożywienie, które sprzyja przybieraniu na wadze to: czerwone mięso, fasolka nerkowata, nasiona kukurydzy, gryka oraz pszenica.

.

Czy rzeczywiście jedzenie zgodne z grupą krwi jest zalecane? Jak popularna jest ta dieta w Polsce i na świecie?

Jako dietetyk kliniczny nie jestem zwolennikiem diety zgodnej z grupą krwi, nie podpisuje się pod jej zaleceniami, nie polecam pacjentom. W Polsce dieta zgodna z grupą krwi cieszy się szczególnym zainteresowaniem w ośrodkach SPA, posiadających w swojej ofercie diety „alternatywne”. Na świecie coraz więcej osób cieszących się popularnością (jak Cheryl Cole) propaguje dietę zgodną z grupą krwi jako najlepsza metoda osiągnięcia i utrzymania szczupłej sylwetki. 

.

Rozmawiała Katarzyna Zarówna

Komentarze