W Poznaniu będzie się działo! Od 13-16 sierpnia na fanów kulinariów czeka wiele atrakcji. Kuchnia Mieszka i Dobrawy? Burgery z Gęsiną? Konkurs nalewek? Warsztaty kuchni gruzińskiej? Proszę bardzo! O tych oraz innych atrakcjach opowiedział Wojciech Lewandowski, będący organizatorem festiwalu.

.
Jakie atrakcje przygotowano dla gości podczas Festiwalu Smaku?

Festiwal ma swoje stałe elementy oraz nowości. Stałe elementy to m.in. wielki jarmark na Starym Rynku, na którym gościć będzie około 140 wystawców. W tym roku będzie trochę nowości – mamy duża grupę wystawców, którzy prezentują produkty wschodnie – czyli te pochodzące z Armenii, Gruzji, Turcji, Bułgarii. Są to wina, chałwy, czy przetwory właśnie z tych krajów.

Poza tym będzie można spróbować gęsiny – zaprosiliśmy wystawcę, który przyjedzie z gęsią kołudzką, a do skosztowania będą… burgery z gęsiną!

Postawimy również scenę, na której będą pokazy kulinarne, a wieczorem koncerty. Będzie sporo jazzu, bluse’a, trochę klasyki oraz folku gruzińskiego.

.

Czy zaplanowane są jakieś spotkania, podczas których będzie można dowiedzieć się czegoś o danej kuchni?

Oczywiście. Są to laboratoria smaku, będące stałym elementem imprezy. Spotkania, te trwają mniej więcej godzinę. Uczestnicy będą mogli dowiedzieć się można wielu ciekawostek na dany temat kulinarny. Tegoroczne laboratoria dotyczyć będą win z polskich winnic, a spotkanie to prowadzone będzie przez Roberta Makłowicza.

Będzie także laboratorium dotyczące chałw, podczas których porównywane ze sobą będą chałwy z Grecji oraz Turcji oraz laboratorium podczas którego pod lupę weźmiemy zielone herbaty pochodzące z Japonii oraz Chin.

Dodatkowo mamy warsztaty z kuchni gruzińskiej, na których pokażemy, że Gruzja to nie tylko Chinkali oraz Chaczapuri, ale również wielkie bogactwo innych smaków oraz warsztaty dotyczące wołowiny. Na te ostatnie przyjmujemy zapisy na naszej stronie internetowej.

Festiwal Dobrego Smaku

Festiwal Smaku ma swoje stałe elementy oraz nowości. Stałe elementy to m.in. wielki jarmark na Starym Rynku, na którym gościć będzie około 140 wystawców. fot. festiwaldobregosmaku.pl

.

Jakie nowości pojawią się w tym roku?

Nowością będzie realizowany na Festiwalu projekt „Kuchnia mieszka i Dobrawy”. Składa się ona z kilku elementów. Jednym z nich są warsztaty dziecięce. Chcemy pokazać dzieciom kuchnię wczesnych Słowian oraz to, jak zmieniała się na przestrzeni wieków.

Zaczniemy od kuchni z drugiej połowy X wieku. Powiemy co jedzono na ziemiach wielkopolskich, kiedy Mieszko I przyjmował swój chrzest. Powiemy także jak odkrycia geograficzne wpływały na nasza kuchnię. Jednym z elementów z tego projektu jest średniowieczny supermarket, do którego wraz z listą zakupów będą mogły przyjść dzieci i poprosić np. o kilogram pomidorów. Sprzedający uświadomi ich wtedy, że pomidory pojawiły się dopiero w XVI wieku. Dzieci będą oczywiście mogły również z nami gotować. Są to warsztaty bezpłatne, na które trzeba się jednak szybko zapisać, ponieważ jest tylko 60 miejsc.

.

A dla dorosłych?

Zaplanowaliśmy konferencję popularnonaukową, w której udział wezmą m.in. Paweł i Hanna Lisowie, Robert Makłowicz, Prof. Jarosław Dumanowski i Piotr Bikont, podczas której opowiadać będą o kuchni wczesnego średniowiecza oraz o historii i archeologii kuchni i kulinariów.

Trzecim elementem tego projektu będą pokazy kulinarne. Na poznańskim Starym Rynku będą odbywać się codziennie, jednak jednego dnia na scenie obok szefów kuchni pojawią się historycy, którzy opowiedzą o tym, jak kuchnia polska wyglądała w X, XII, czy XVII wieku.

Czwarty element tego projektu to kolacja, doskonałymi poznańskimi szefami kuchni – Michałem Kutrem z restauracji „A nóż widelec” Krystianem Szopką z hotelu Sheraton, Ewą Michalską z restauracji Toga i Romanem Kosmalskim z Gusto Food and Wine.

Poprosiliśmy ich, aby wyobrazili sobie następującą sytuację: mamy wehikuł czasu, który przenosi ich wraz z ich umiejętnościami w połowę X wieku, gdzie dostają zadanie: muszą przygotować przyjęcie chrzcielne dla Mieszka I. Jednak muszą używać tylko takich składników, które dostępne były w Polsce w 966 roku. Na taką kolację zapraszać będziemy dziennikarzy, blogerów, kilku gości specjalnych.

Mamy też w planie bardzo ciekawą kolację z kaczką w roli głównej. Gospodarzami tego wieczoru będą wcześniej już wspomniany Krystian Szopka oraz Robert Makłowicz. To będzie 5-daniowa kolacja i każde danie będzie związane z kaczką… łącznie z deserem!

 

Dalsza część wywiadu

Komentarze