Na półce w moim domu stoi dość opasłe tomisko, które zatytułowane jest Kuchnia Polsa autorstwa Małgorzaty Caprari. Często wracam do tej pozycji, bo znajdują się w niej tradycyjne polskie potrawy z uwzględnieniem tych regionalnych i dość rzadko przygotowywanych. 

Poza tym kilka stron poświęconych jest wyłącznie dobrym radom, które obejmują zagadnienia ‚okołokulinarne’. Mam tu na myśli tytułowe domowe sposoby na wszystko począwszy od gotowania jajek, poprzez wyciskanie cytryny a kończąc na właściwym używaniu sitka. Dziś w dobie telewizyjnych i internetowych ekspertów do walki ze złośliwością plam w ogóle nie przykładamy wagi do tego, co mamy w naszym mieszkaniu. A przecież to istny sklep z preparatami do czyszczenia i usuwania przykrych zapachów. Ja te dobre rady i sposoby podzielę dla Was na kilka kategorii. Może skorzystacie z porad Małgorzaty Caprari, która na pewno korzystała z mądrości swoich babć, którym dedykowana jest książka. 

Mięso

Aby mięso podczas pieczenia nie zrobiło się łykowate, należy podlewać je wyłącznie ciepłym płynem np. sosem czy bulionem

Jeżeli zależy nam, aby mięso z kurczaka było soczyste i nie przypaliło się, na dno brytfanny można wlać pół szklanki wody, rosołu z kostki albo soku pomarańczowego (niesłodzonego) lub jabłkowego.

Faszerowany drób należy po wyjęciu z pieca odstawić przynajmniej na kwadrans – w ten sposób farsz nie wypłynie podczas dzielenia mięsa. 

Tłuczek do mięsa warto przed użyciem zwilżyć wodą – mięso nie będzie się do niego przyklejać.

Panierka na kotletach będzie się lepiej trzymać jeśli porcje przygotowane do smażenia wstawimy uprzednio do lodówki. 

Aby mięsne sznycle pozostały miękkie i soczyste, należy je uprzednio rozbić i usmażyć na bardzo gorącym tłuszczu.

.

Jak zrobić dobre mięso

Domowe sposoby na mięso Źródło: imgarcade,com

.

Ryby

Ryby natarte sokiem z cytryny tracą przykry posmak morza i są delikatniejsze w smaku. Poza tym nie rozpadną się podczas smażenia.

Aby smażona ryba straciła niezbyt przyjemny zapach należy na patelnie jednocześnie położyć połówkę obranego jabłka. Będzie to również doskonały dodatek do ryby. 

Aby usunąć ostry zapach surowej flądry należy podczas oczyszczania ryby usunąć skórę z ciemnej wierzchniej strony.

Świeżą rybę łatwiej będzie oczyścić z łusek jeśli pokropimy ją octem i odstawimy na 10 minut.

Talerze i sztućce używane do ryb i cebuli należy najpierw zamoczyć w zimnej wodzie z dodatkiem łyżeczki soli a dopiero potem umyć w ciepłej wodzie. 

.

Ziemniaki

Aby ziemniaki upieczone w folii nie popękały podczas pieczenia warto uprzednio nakłuć je widelcem

Aby stare ziemniaki nie ściemniały podczas gotowania do wody należy dodać pół szklanki mleka.

Aby ziemniak w mundurkach dały się szybciej obierać do wody należy dodać szczyptę soli i łyżeczkę oliwy lub oleju, a po ugotowaniu należy je natychmiast przelać zimną wodą. 

Aby zwiędnięte ziemniaki stały się znów jędrne należy je przed obraniem włożyć na pół godziny do zimnej wody.

Aby smażone ziemniaki nabrały złocistego koloru po pokrojeniu należy je osuszyć i oprószyć przesianą mąką. 

 

Ciasta

Podczas pieczenia ciasta drożdżowego warto wstawić do piekarnika blaszaną miseczkę z wodą – ciasto nie będzie zbyt suche. 

Ciasta z polewą dłużej zachowują wilgotność.

Jeśli w cieście są grudki, wystarczy dodać do niego kilka kropli oleju lub oleju. 

Ciasta z polewą nie należy wstawiać do lodówki – polewa może stracić połysk.

Aby placek owocowy nie miał zakalca i był kruchy, należy przed ułożeniem owoców posmarować wierzch ciasta lekko ubitym białkiem i oprószyć mąką.

.

Owoce i warzywa

Aby drobne owoce nie kleiły się podczas zamrażania najlepiej zamrozić ja na plastikowej lub styropianowej tacce albo talerzyku a dopiero potem zapakować.

Aby zielony groszek podczas gotowania zachował swój kolor do wody warto dodać łyżeczkę cukru. 

Aby łatwiej zatrzeć na tarce skórkę z cytryny lub pomarańczy warto tarkę przed użyciem przetrzeć oliwą – skórka wtedy łatwiej od niej odchodzi. 

Paprykę przeznaczoną do pieczenia warto jest przetrzeć szmatką nasączoną wodą z octem lub skropić octem winnym – na pewno papryka nie będzie gorzka. 

Aby zwiędła sałata i zioła odzyskały jędrność należy włożyć je na chwilę do zimnej wody z dodatkiem łyżeczki mąki ziemniaczanej. 

.

Inne

Aby sól nie zwilgotniała i nie zbryliła się do solniczki należy wrzucić kilka ziaren suchego ryżu. 

Migdały łatwiej posiekać jeśli wcześniej posypiemy je cukrem. 

Aby herbata nabrała bardziej wykwintnego smaku, należy do niej dodać maleńką szczyptę kawy lub gorzkiego kakao/

Jeśli powierzchnię świeżo przygotowanego budyniu posypiemy cukrem, nie wytworzy się na nim kożuch. 

Aby pozbyć się intensywnego zapachu czosnku, należy zjeść jabłko, pietruszkę ( natkę lub kawałek korzenia), surowy bób lub pogryźć ziarenka palonej kawy.

A Wy jakie znacie domowe sposoby na kuchenne problemy? 

.

Opracowała Katarzyna Zarówna

Źródło: Kuchnia Polska, Małgorzata Caprari, Warszawa 2007

Materiał opublikowany w celach edukacyjnych

Komentarze