Na świecie istnieje około 120 odmian i 800 rodzajów dyń. Dzięki świętu Halloween dynia stała się elementem popkultury, w którym niestety nie jest wykorzystywana do jedzenia.  W Polsce najczęściej uprawiana jest dynia olbrzymia, która osiąga wagę powyżej 50 kg. Przechowanie tego warzywa jest proste. Wystarczy umieścić w ciemnym miejscu, o temperaturze 15 stopni. W takich warunkach może przetrwać nawet 6 miesięcy.

 

Historia

Dynia pochodzi z Ameryki Środkowej, gdzie była uprawiana już 7000 lat temu. Do Europy została przywieziona w XV wieku. Początkowo budziła duże zainteresowanie ze względu na swój rozmiar. W krótkim czasie przekonano się o jej zaletach i zaczęto powszechnie ją uprawiać. Dynia smakowała wszystkim, dlatego można było ją znaleźć na stołach szlachty jak i chłopstwa.

.

Właściwości zdrowotne

Zalecana jest w dietach odchudzających gdyż jest niskokaloryczna. W 100 gramach dyni znajduje się jedynie 30 kcal. Warto jeść dynię, gdyż:

  • zawiera dużo prowitaminy A, witaminy B1, B2, B6, PP, C,
  • jest jednym z nielicznych źródeł witaminy T, która pomaga zwiększyć krzepliwość krwi,
  • jest bogata w magnez potas wapń i żelazo,
  • usprawnia pracę jelit dzięki pektynom, które usuwają związki toksyczne,
  • praktycznie nie zawiera tłuszczu,
  • przyśpiesza przemianę materii i pomaga w odchudzaniu,
  • ma działanie moczopędne,
  • pomaga przy problemach z pęcherzem i nerkami,
  • skutecznie zwalcza nadciśnienie,
  • wzmacnia układ odpornościowy,
  • wykorzystywana do walki z pasożytami.

.

Poza miąższem, bardzo ważne są pestki dyni wykorzystywane do produkcji oleju. Zawierają sporo łatwo przyswajalnego cynku, który pomaga leczyć chorób skóry, trądzik, wrzody żołądka, a także prostaty. Szczególnie zalecany mężczyznom, którzy posiadają 4-krotnie większe zapotrzebowanie na cynk niż kobiety. Pestki zmniejszają poziom złego cholesterolu i zapobiegają miażdżycy. Zawierają również witaminę E oraz selen, magnez, miedź i mangan.

.

.

Dynia piżmowa

W Polsce najczęściej uprawiane są dynie zwyczajne oraz olbrzymie. Ostatnio do kraju zaczęła wkraczać odmiana piżmowa. W odróżnieniu od pozostałych ma odmienny kształt. Wyglądem przypomina trochę maczugę. Dynia wymaga ciepłego klimatu, dlatego rzadko uprawiana jest w Polsce. W Polsce jednym z sprzedawców jest firma Onix, którą poprosiliśmy o informacje na temat dyni oraz tej odmiany.

W smaku dynia piżmowa podobna do odmian najczęściej spotykanej w Polsce. Wyróżnia ją lekko orzechowy posmak. Jeśli planujemy wykorzystanie miąższu w kuchni dynia piżmowa jest bardzo opłacalna ze względu na małą ilość pestek znajdujących się w dolnej części warzywa.

.

Ciekawostki

  • nawet po ugotowaniu warzywo nie traci swoich właściwości,
  • im miąższ jest bardziej pomarańczowy tym dynia zawiera więcej witamin,
  • miąższ jest skutecznym środkiem antywymiotnym dla kobiet w ciąży,
  • w Polsce wierzono, że nasiona dyni dodają wigoru w łóżku, dlatego w niektórych regionach pan młody przed nocą poślubną jadł pestki i nakładał na twarz maskę z dyni,
  • w starożytnych Indiach dynię wykorzystywano do wytwarzania przedmiotów codziennego użytku,
  • największa na świecie dynia ważyła 921,7 kg.

.

Wszystkie właściwości dyni powodują, że powinniśmy ją nazywać zwykłym choć niezwykłym warzywem, które często powinno gościć na naszym stole. Można z niej przyrządzić pyszne zupy, kremy, a także przetwory i oleje, które często i łatwo można wykorzystać w kuchni.

.

Dawid Brandebura

.

.

Źródło: 

Komentarze