Obok jabłoni grusza to najważniejsze drzewo sadownicze w Polsce. O gruszkach wspominał już Homer w swojej „Odysei”  a Juliusz Cezar podobno hodował je w swoim ogrodzie. 

Na Starym Kontynencie gruszka pojawiła się przybywając ze starożytnej Persji. Uprawiana była w Grecji, a stamtąd trafiła do Rzymu. W Zachodniej Europie pojawiła się dość późno a wyhodowano ją dopiero na przełomie XVII i XVIII w. 

.

O gruszkach wiedzieli już starżytni

Gruszki pojawiły się w Zachodniej Europie dość późno Źródło: gardeningknowhow.co

.

Odmiany grusz

Choć w Polsce znanych jest wiele odmian grusz i hoduje się je na dużą skalę to największe plantacje tej rośliny można spotkać we Francji i w Belgii. Znanych jest natomiast 30-0 gatunków grusz, a w trakcie wielu wieków hodowania tego owocu wyselekcjonowano kilka tysięcy odmian grusz. Działo się tak dlatego, że grusze bardzo łatwo się ze sobą krzyżują i tworzą liczne podgatunki. 

Letnie: 

  • klapsa,
  • radana
  • isolda
  • red faworytka

 Jesienne:

  • konferencja,
  • bera hardy
  • bojniczanka
  • concorde
  • lukasówka
  • red bonkreta williamsa

Zimowe:

  • general lecrelrc
  • komisówka
  • paryżanka
  • triumf packhama

.

Właściwości gruszek

Oprócz oczywistych walorów smakowych gruszki mają szereg leczniczych właściwości. Wśród nich można wymienić potas, fosfor czy magnez i wapń. Zawierają dużą ilość węglowodanów ale i witamin: A, B1, B2, B6, C i PP. Zalety gruszek docenili już starożytni, którzy chętnie wykorzystywali ich właściwości. Napar z gruszek w medycynie ludowej stosowano w czasie przeziębienia , w bólach głowy czy gorączce. Twarde części miąższu gruszek pomagają w pracy jelit więc można je stosować w problemach trawiennych. 

Gruszki mogą również być stosowane przy zapaleniach dróg moczowych i chorobach nerek. W gruszkach zawarty jest oprócz wspomnianego jod, również brom, który poprawia koncentracje i wspomaga pracę mózgu. Jod natomiast dobrze wpływa na funkcjonowanie tarczycy. 

Owoce te polecane są również dla osób odchudzających się ponieważ zawierają bardzo mało kalorii

.

Jak podawać i przygotowywać gruszki?

Gruszki najlepiej smakują swieżutkie, prosto z drzewa. Można je również podawać w sałatkach, są świetnym dodatkiem do ciast np. czekoladowego  czy tart. Gruszki sprawdzają się świetnie w kompotach a zamiast podawać do kaczki pieczonej jabłka, można zastąpić je właśnie gruszkami. Dżemy z gruszek a także gruszki w occie są bardzo popularnymi produktami w Polsce. Gruszki można również zapiekać w cieście francuskim lub podawać z różnymi sosami. 

.

Opracowała Katarzyna Zarówna

 

 

Komentarze