Smaki z Polski
Zobacz nasz sklep


Gwiazdka Michelin

Opublikowano 4 listopada 2013, przez w kategorii Felietony i reportaże

Kulinarna Liga Mistrzów

Ludzi Michelin

Gwiazdki są tylko dla najlepszych z najlepszych

Polskie restauracje przyciągają na co dzień tłumy. Niektóre przyciągają niesamowitym wystrojem, inne wyjątkową obsługą lub niestandardowym menu. Jednak tylko jedna z nich może pochwalić się prestiżową nagrodą Gwiazdki Michelin.

Te bardzo, wydaje się, subiektywne oceny nie są wystawiane przez gości ale przez inspektorów przewodnika Michelin, uważanego za wyrocznię w kwestiach kulinarnych. Wschodzące gwiazdy kuchennych królestw, które pretendują do otrzymania Gwiazdki mogą być uznane za najlepsze pod względem smaku, wystroju czy obsługi.

Zaczęło się w 1900…

Pierwsza edycja przewodnika gastronomicznego została wydana w 1900 roku we Francji. W czerwonych książeczkach można do dziś znaleźć dokładny opis lokalu serwowanych potraw, obsługi i wystroju. Dodatkowo umieszcza się wykaz trzech specjalności kulinarnych danej restauracji. Pierwsza Gwiazdka oznaczająca dobre jedzenie została wprowadzona w 1926 roku, w 1933 zostały dodane druga i trzecia. Gwiazdki zostały wprowadzone przez braci Andrea i Edouard’a Michelin.

Prawie jak James Bond

Nikt nie wie jak wyglądają inspektorzy i kim są. Jednak Michelin udzielił kilku informacji na temat jednego ze swych pracowników. Inspektor oceniając dane miejsce stara się zapomnieć o osobistych preferencjach. Ocenia na tyle obiektywnie jak to tylko możliwe. Jeżeli nie podoba mu się wystrój wnętrza musi pamiętać, że to tylko jego odczucie. Liczy się to by wnętrze było estetyczne, a wszystkie jego elementy mają współgrać ze sobą. Tak jak każdy Klient zamawiający potrawę, inspektor najpierw ją ogląda a potem smakuje. Jakość produktów jest jednak najważniejsza, a w pracy może pomóc doświadczenie kucharza lub wykształcenie gastronomiczne. Nikt z najbliższego otoczenia inspektora Michelin nie wie czym się zajmuje.

Atelier Amaro

W Polsce pierwszą restauracją, która otrzymała prestiżową gwiazdkę jest lokal Atelier Amaro. W 2013 roku jego restauracja znalazła się w 32 wydaniu przewodnika. Właściciel restauracji, Wojciech Modest Amaro już w ubiegłym roku został uhonorowany
3 kompletami sztućców.  Skrzyżowane widelec i łyżka to inne wyróżnienie, które przyznawane jest restauracjom. Tutaj skala ocen jest większa, bo od 1 do 5 par sztućców.

Polecamy odwiedzenie restauracji Ateleier Amaro, aby na własne oczy przekonać się
o mocy Gwiazdek Michelin. Co ciekawe, niektóre z produktów serwowanych choćby w wyżej wymienionej restauracji można będzie już niedługo zamówić na portalu Smaki z Polski!

*** – zobacz koniecznie
to miejsce unikatowe, które należy koniecznie odwiedzić,
wręcz warte specjalnej podróży,
wyjątkowa kuchnia z użyciem najlepszych składników,
wyjątkowa, przyjazna atmosfera

** –  warto odwiedzić
znakomita kuchnia warta odwiedzenia,
przygotowane potrawy są doskonałej jakości

*  –  godne uwagi
bardzo dobra kuchnia w swojej kategorii

 

Oto lista restauracji wyróżnionych w Przewodniku Michelin: „Lista Michelina

Dla portalu Smaki z Polski: Katarzyna Zarówna.

Źródła: http://www.restaurantmenu.pl/rmd/RmRev_Michelin.php

http://www.smaki-i-smaczki.pl/2013/08/przewodnik-michelin-i-jego-gwiazdki.html


Spodobal Ci sie ten artykul? Podziel sie nim ze znajomymi!

Tagi: .

Komentarze: