Wydaje się potrawą prostą. Ot kawałek mięsa wrzucamy na ruszt i to wszystko. Jednak przygotowanie dobrego steku nie jest takie łatwe i wymaga przestrzegania kilku ważnych zasad by nie zmarnować tak dobrego i drogiego produktu.

W kuchni amerykańskiej bezapelacyjnie króluje wołowina, jednak stek można przygotować z wielu innych mięs. Dzięki bogactwu polskich lasów mamy dostęp do dziczyzny, którą warto wykorzystać. Mięso jelenia, sarny lub dzika to prawdziwy rarytas i źródło wykwintnego smaku, który z pewnością wszystkich zachwyci. Wracając jednak do wołowiny poza najlepszą jej częścią, czyli polędwicą, na stek nadaje się rostbef lub antrykot, które bez problemu kupimy u rzeźnika. Ważne jest aby starać się znaleźć mięso od zwierząt przeznaczonych na steki. W Polsce przeważają krowy mleczne, z których danie nie wyjdzie tak sprężyste i miękkie jak w przypadku innych ras.

.

Zasady smażenia steku

Po pierwsze nie należy smażyć mięsa bezpośrednio po wyciągnięciu z lodówki. Kładąc zimną wołowinę na patelnię doprowadzimy do szoku termicznego i w jego efekcie nie wysmaży się równomiernie. Najlepiej na 3o minut przed smażeniem wyciągamy mięso i kroimy na steki.

Po drugie solimy i pieprzymy przed smażeniem, gdyż zwykle mamy do czynienia z dużym kawałkiem mięsa, który w trakcie smażenia lub po jego zakończeniu nie będzie w stanie wchłonąć przypraw i zostaną tylko na zewnątrz. Doprawiajmy z dużej wysokości wtedy składniki równomiernie pokryją powierzchnię.

Smażymy na grillu lub patelni grillowej. Można oczywiście użyć zwykłej patelni, lecz jako tłuszczu nie używamy masła, gdyż ma zbyt niską temperaturę spalania. Dobrze nadaje się olej słonecznikowy.

Po czwarte w trakcie smażenia nie powinniśmy zbyt często dotykać mięsa. Chodzi o soki w jego wnętrzu, które są elementarne dla tego dania. Najlepiej tylko raz smażyć na każdej ze stron. Z tego samego powodu nigdy nie nakłuwamy widelcem, a do przewracania stosujemy łopatkę albo szczypce.

Nigdy nie kroimy by sprawdzić stopień wysmażenia. Sprawdzamy dotykając palcem.

Po usmażeniu odstawiamy na min. 3 minuty by odpoczęło. Dzięki temu soki rozprowadzą się dokładnie po całym kawałku i mięso będzie miękkie oraz sprężyste.

.

stek wołowy

Steki można podawać z frytkami, sałatkami i sosem barbecue. Źródło: Wikimedia Commons

.

Stopnie wysmażenia steku

Wyróżniamy sześć podstawowych stopni wysmażenia, mianowicie:

  • blue – bardzo krwisty, mięso lekko ciepłe i surowe
  • rare – krwisty, mięso czerwone
  • medium rare – średnio krwisty, mięso w zewnętrznej części brunatnieje
  • medium – średnio wysmażony, mięso brunatnawe
  • medium well – dobrze wysmażony, mięso twarde i elastyczne
  • well done – mięso brunatne

.

Jak sprawdzić stopień wysmażenia?

Sprawdzamy palcami porównując napięcie mięśnia dłoni między kciukiem a nadgarstkiem. Jeśli naciśniemy palcem z drugiej ręki na to miejsce kiedy mamy rozłożoną dłoń wiemy, że stek jest blue. Kiedy kciuk połączymy z koniuszkiem pierwszego palca mamy rare, drugi palec – medium rare, środkowy palec – medium, czwarty – medium well i na końcu połączenie kciuka i małego palca obrazuje stek well done.

 .

Ile czasu smażymy?

W zależności od grubości mięsa i pożądanego przez nas stopnia wysmażenia ilość czasu potrzebnego na przygotowanie może być różna. Wpływ ma również uzyskana przez nas temperatura, dlatego samemu należy pilnować stopnia wysmażenia. W celach orientacyjnych podaję ile mniej więcej czasu potrzebujemy: 3 minuty z każdej strony – krwisty, 4 minuty – średnio krwisty, 5 minut – średnio wysmażony, 6 minut – dobrze wysmażony.

Stek możemy podawać z frytkami, puree z ziemniaków lub batatów, z sałatką colesław oraz sosem barbecue. Niektórzy na kilka minut przed końcem smażenia dodają dla smaku odrobinę masła i ząbek czosnku. Aby dobrze przygotować stek potrzebujemy przede wszystkim doświadczenia. Im częściej będziemy go smażyć tym lepiej będzie nam wychodził, dlatego warto testować różne sposoby i doskonalić swój kunszt. 

.

Opracował Dawid Brandebura

Komentarze