Mleko towarzyszy nam praktycznie od urodzenia, jednak wciąż słyszy się głosy, że mleko krowie wcale nie jest dla nas zdrowe. Jakie więc mamy rodzaje mleka i jakie są jego właściwości przeczytacie poniżej. 

Ciężko wyobrazić sobie polską i jakąkolwiek inną kuchnię bez mleka. Ludy pasterskie traktowały mleko jak podstawę swojej diety. Starożytni Grecy i Egipcjanie również cenili sobie mleko kozie jak i krowie. Również dawni Słowianie znali mleko i było ich codziennym napojem, o czym możemy przeczytać w wywiadzie na temat pożywienia dawnych Słowian. 

.

Mleko i jego rodzaje

W Polsce coraz bardziej popularne staje się mleko kozie Źródło zdj. ur.spoonuniversity.com

.

Skład mleka

Mleko jest ważne dla prawidłowego rozwoju człowieka. Zawarte są w nim bowiem oprócz białka, także kwasy tłuszczowe, kwas mlekowy, którego bakterie poprawiają odporność i stan skóry, wapń, który jest składnikiem budującym kości. Poza tym w mleku zawarte są takie składniki jak fosfor, magnez, potas, a także szereg witamin: A, B12, C, D, E,K, PP. Są to więc składniki potrzebne do rozwoju organizmu, ale też łatwo przez niego przyswajalne. Mleko krowie często jest jednak powodem alergii pokarmowych i zastępowane jest mlekiem kozim. Zawiera ono nawet więcej wapnia.

.

Rodzaje mleka 

Mleko pasteryzowane – należy pamiętać o jego przegotowaniu. Nie zawiera bakterii, które wywołują choroby. W zamkniętym opakowaniu, w chłodnym miejscy może stać 1-2 dni, w lodówce dłużej. Metodę pasteryzacji wynalazł Ludwik Pasteur. Proces ten zachodzi w temperaturze nie wyższej niż 100 st. 

Mleko UHT podlega nie pasteryzacji, ale sterylizacji. Odwrotnie niż w przypadku mleka pasteryzowanego, mleko UHT podgrzewane jest do bardzo wysokiej temperatury, a następnie jest błyskawicznie schładzane. Nazwa UHT pochodzi z angielskiego co oznacza Ultra High Temperature. Wysoka temperatura niszczy wszystkie bakterie, które są odpowiedzialne za psucie się żywności, dlatego mleko to można przechowywać w temperaturze pokojowej dość długo. Po otwarciu jednak należy trzymać je w lodówce i spożyć w ciągu dwóch dni. 

Mleko odtłuszczone – uznawane często za zdrowszą wersję mleka, bo zminimalizowana jest w nim ilość tłuszczu. Niektórzy naukowcy udowadniają, że zamiast szklanki soku powinno się pić właśnie szklankę odtłuszczonego mleka.

Mleko kozie – nie uczulające i uważane za zdrowsze od krowiego. W mleku tym mniej jest również laktozy, której nie toleruje duża liczba ludzi. Struktura chemiczna tego mleka porównywana jest z mlekiem matki. Polecane jest również osobom chorującym na nowotwory, a w krajach bałkańskich mleko kozie jest uważane jest za eliksir młodości. 

Mleko sojowe otrzymuje się je z ziaren sojowych, nie ma w sobie laktozy. Jego skład podobny jest do składu mleka krowiego. Ma dobry wpływ na układ trawienny, w przypadku wrzodów żołądka czy dwunastnicy. 

.

Jak wykorzystać mleko? 

Mleko zsiadłe kojarzy się z wakacjami na wsi, mlekiem prosto od krowy, ale oprócz tego zsiadłego, które można pić po prostu ze szklanki proponujemy Wam inne przepisy na wykorzystanie mleka. Kuchnie regionalne bardzo często wykorzystują mleko w swoich przepisach. Możemy je znaleźć na przykład w polewce wielkopolskiej, która jest niezwykle prostą i sytą zupą. Latem możemy przygotować domowe lody właśnie na bazie mleka. Również szybka i znana każdemu kasza manna wymaga jedynie mleka. Ponadto, wszelkie sery, twarożki i zupy mleczne nie mają sobie równych jeśli wykorzysta się do ich właśnie swojskie mleko. 

A Wy jakie najbardziej lubicie? Krowie, czy jednak decydujecie się na inne rodzaje?

Klaudia Bąk

Komentarze