Gotując jesteśmy tak skupieni na wykonywaniu kulinarnych czynności, że często przenosimy się do zupełnie innego świata. Gotowanie, niektórych motywuje do działania, a na niektórych działa jak płachta na byka. Mało osób wie jednak, że w kuchni oprócz przypraw i aromatów czekają na nas jeszcze liczne…przesądy! 

W kuchni tak jak w życiu zdarzają się małe i większe kataklizmy.O tym jak sobie radzić z problemami w kuchni najwięcej wiedzą prepeersi, o których mowa była już wcześniej. Jednak aby uniknąć nieszczęścia, czy też kłótni w rodzinie a nie tylko przy kuchenny stole warto przyjrzeć się mitom i przesądom, które nie do końca są prawdziwe ale jak słowiański świat długi i szeroki mają w sobie coś magicznego. 

.

Kuchenne przesądy

Chusta była na polskiej wsi symbolem szczęścia, pozostawała przy mężczyźnie od jego narodzin aż do śmierci Źródło zdj. Katarzyna Zarówna

.

Magiczny świat przesądów

Chcąc nie chcąc każdy z nas ma swoje rytuały lub przesądy, w które wierzy mniej lub bardziej. Choć dziś w dobie technologicznego bumu przesądy powinny odejść do lamusa, wciąż świetnie sobie radzą. Chodzenie do wróżek, stawianie tarota to tylko niektóre z przykładów na to, że wciąż nie wierzymy we własne siły, a przeznaczenie jest czymś tajemniczym i tak atrakcyjnie niepoznanym. Wśród przesądów wciąż króluje piątek 13 jako dzień pechowy, a gdy nie chcemy zapeszyć, czegoś co ma się udać pukamy w niemalowane drewno. Słowianie bardzo głęboko wierzyli w znaki jakie daje im przyroda i tym samym starali się zrozumieć rzeczy niepoznawalne. Stąd tak wiele bestii i stworów w słowiańskiej mitologii, a o czarodziejskim świecie mitycznych postaci również możecie przeczytać na naszym portalu. Dziś także nie podajemy sobie ręki przez próg, na widok kominiarza chwytamy się za guzik, a na wschodzie Polski popularne są wciąż szeptuchy. Za bardzo zabobonny naród uważani są także Rosjanie. Choć badanie Analityczne Centrum Jurija Lewady przeprowadzone było kilka lat temu, bo w 2011 nie wiadomo czy zwyczaje do dziś tak bardzo uległy tam zmianie. Centrum Analityczne przeprowadziło badanie  w 130 miejscowościach, w 45 regionach Rosji. Aż 58% respondentów wierzy w różnego rodzaju przesądy, 52% natomiast nadaje duże znaczenie „przesłaniom” ze snów.

.

Przesądy na całym świecie

Nie tylko jednak Polacy i Rosjanie są przesądnym narodem. Również w innych krajach odnajdziemy odwołania do dawnych wierzeń. W Albanii, inaczej niż w Polsce, szczęście przynosi liczba 31, a wtorek jest dniem pechowym. Parasol stał się źródłem przesądów również we Włoszech i podobnie jak w Polsce nie można otwierać go w domu. Kiedy mieszkanki Irlandii myją naczynia muszą uważać, aby nie ochlapać bluzki wodą, no chyba, że chcą wyjść za mąż za pijaka. Natomiast mężczyźni w Irlandii bardzo cenią czterolistną koniczynę, która ma przynosić szczęście w hazardzie czy wyścigach. 

.

Przesądy w kuchni

Przygotowując posiłki spędzamy w kuchni dużo czasu. Nie chcemy by również tam dopadło nas nieszczęście, a przesądy związane są nie tylko z produktami spożywczymi, ale również ze sprzętami kuchennymi. Oto cała lista tego, na co należy uważać:

Banany – każdy wie, że nie należy jeść jego końcówki, ale o tym micie pisaliśmy już w innym artykule. Przesąd związany z bananem jest nieco inny, a mianowicie banana nie należy kroić nożem, bo to przynosi pecha. Wnoszenie tego owocu na statek grozi tym, że nie złapiesz żadnej ryby lub zabłądzisz. 

Czosnek – chroni przed wampirami, ale również przed spojrzeniem diabła

Cebula – kiedy położymy ją na parapecie z wetkniętą w nią szpilką pomoże odpędzić od domu złe duchy, 

Orzechy – jeżeli zjesz je tuż przed ważnym wydarzeniem lub czymś, co masz zrobić dobrze, niestety nie uda Ci się to, bo orzechy przynoszą pecha

Pietruszka – jeśli starasz się o dziecko pomaga w tym zasianie ziarna pietruszki, a pożyczanie lub dawanie komuś pietruszki nie jest dobrym znakiem, 

 Ryż – rzucanie nim w nowożeńców ma przynieść szczęście

Sztućce – upuszczenie noża symbolizuje przyjście mężczyzny, widelca – kobiety, łyżki – dziecka. To również zmienia się w zależności od wierzeń. 

Sól – oczywiście rozsypanie jej przynosi pecha, jednak gdy rzucić solą prawą ręką przez lewę ramię uchronisz się od działania złych mocy

Mak – odgrywał bardzo ważną rolę w wierzeniach dawnych Słowian a szczególnie w obrzędowości pogrzebowej. Miał symbolizować łączność z innym światem. Mak chronił również przed złymi duchami. Liście maku w regionach radomskim, kieleckim czy też na Litwie były uznawane za dobrą wróżbę kiedy włożono je pod poduszkę dziecka. 

Jajko– jest symbolem życia, dzielenie się wielkanocnym jajkiem ma przynieść spełnienie marzeń

Pomarańcza – podarowana osobie, na której nam zależy sprawi, że ta osoba się w nas zakocha. Musimy podarować pomarańczę tylko ze szczerymi intencjami inaczej jej moc nie zadziała!

Jabłkojeśli wytniesz z niego pestki i je policzysz, dowiesz się ile będziesz miał dzieci

Pączek – w Tłusty Czwartek trzeba zjeść choć jednego, ma to zapewnić szczęście przez cały następny rok 

.

Zwyczajów i przesądów związanych jedzeniem jest oczywiście o wiele więcej w zależności od regionu, na którym wierzenia te powstawały. A Wy jakie znacie kuchenne przesądy? 

.

Katarzyna Zarówna

Komentarze