Rok 2014 pokazał nam jak bardzo zaczęła rozwijać się kuchnia lokalna i regionalna. Zaczynamy coraz bardziej zwracać uwagę, na to z jakich produktów korzystamy w kuchni i od jakich producentów one pochodzą.

 

W roku ubiegłym na stoły zaczęły powracać warzywa i produkty zapomniane, a hitem wielu restauracji był jarmuż. Jak jest w tym roku, co będzie modne i czy warto za tą modą podążać?

.

Jarmuż był obecny na naszych stołach

Jarmuż był hitem w 2014 roku Źródło zdj. facet.interia.pl

.

Już ponad 10 lat temu dbano o to, aby kupowane przez Klientów produkty były sprowadzane tylko z dobrych źródeł. Wielką furorę robią wciąż produkty określane jako eko, ale idea, którą chyba wszyscy znacie to, to ta, w której podkreśla sie bardzo krótką drogę od producenta do sklepu czy bazaru. Rok 2014 obfitował w wydarzenia, które przyciągały miłośników zdrowej i ekologicznej żywności. Jadano na tzw, targach śniadaniowych i zbierano się na wspólnych piknikach. Czy rok 2015 również będzie taki? 

Modne produkty

Oprócz wszechobecnego jarmużu w roku ubiegłym można było natknąć również na quinoę czyli komosę ryżową. Z powodzeniem mogła zastąpić kasze czy znany nam już ryż. W tym roku to nie ona ma królować na stołach. W tym roku kulinarni prorocy stawiają na frikeh. Brzmi dość egzotycznie, ale to gruba kasza z zielonej pszenicy. 

Kolejnym modnym produktem w 2015 roku ma być herbata rodem z Japonii. Nazywa się matcha i jest napojem wyrabianym ze zmiażdżonych liści zielonej herbaty. Można zaparzać ją jak tradycyjną herbatę ale również dodawać do koktajli. Podobno jest o niebo lepsza niż zwykła zielona herbata, bo zawiera o wiele więcej przeciwutleniaczy. 

Kokosowy cukier to nowość dla tych, którzy słyszeli jedynie o olejku kokosowym. Cukier ma robić prawdziwą furorę, bo pozyskiwany jest bezpośrednio z orzecha kokosowego. Podobny jest do cukru trzcinowego i zawiera dużo ważnych składników takich jak żelazo, cynk czy potas. 

Sok z brzozy królował w roku ubiegłym a i w tym nie chce odpuścić. Nie dość, że wspomaga układ moczowy to jeszcze działa odtruwająco na organizm i jest bogaty w witaminy. 

Kolejnym produktem, na który warto się będzie skusić nie tylko ze względu na modę, ale również na jego właściwości zdrowotne. Mowa o pszczelim pyłku, który z roku na rok zyskuje na popularności. Zawiera duże ilości białka, aminokwasów ale również kwasu foliowego. 

Piwo ale na bazie ziół będzie rozpoczynać swoją karierę w roku 2015. Oprócz znanych nam piw rzemieślniczych i tych wytwarzanych w małych browarach coraz częściej będziemy mogli przekonać się jak smakują piwa z dodatkiem rozmaryny, kolendry czy nawet grzybów.

Konopia zawiera bardzo dużo białka, ale również dużo zdrowych kwasów tłuszczowych i witamin. Potrawy z konopii powoli zaczynają wkraczać na stoły. 

.

Jakie kuchnie będą królować? 

Jeżeli wciąż nie poznaliście, lub nie macie jeszcze dość kuchni azjatyckiej, to nie mogliście lepiej trafić. Kuchnia azjatycka wciąż będzie na topie w tym roku. Bardzo wiele elementów kuchni azjatyckich czyli nie tylko japońskiej, ale także wietnamskiej czy koreańskiej zaczyna podbijać nasze serca i oczywiście podniebienia. Produkty takie jak papryczki chilii, kapusta pekińska, krewetki i inne owoce morza w połączeniu z typowymi azjatyckimi przyprawami nie znudziły się nam jeszcze. Polska kuchnia jest coraz bogatsza w sosy sojowe, ryby, pasty, a także makarony, w których pojawiają się azjatyckie dodatki. 

Kuchnia wegańska i wegetariańska ciągle przyciąga dużą uwagę i będzie również modna w roku 2015. Nie wiadomo jednak czy to ze względów społecznych, zdrowotnych czy z racji przekonań. Kasze i makarony z powodzeniem zastępują inne produkty, dlatego posiłki wegaterian i wegan  wzbogacone o warzywa spełniają rolę pełnowartościowych produktów. Kasze i makarony to baza do stworzenia naprawdę ciekawych potraw, dlatego te grupy miłośników zdrowego odżywiania bez mięsa nadal są w kręgu dużego zainteresowania. 

Potrawy oparte na wędzonych i sfermentowanych składnikach mają również podbić nasze kuchnie. Będą to najbardziej pożądane i najmodniejsze techniki obróbki żywności. Wędzone będą nie tylko sery, mięsa i wędliny ale także warzywa i czekolada. Podkreśla się, że produkty poddane takiej obróbce są bardzo zdrowe, bo są naturalnymi probiotykami. 

Kuchnia polska może zyskać na wartości ponieważ obecne w niej warzywa wracają do łask. Mowa tu przede wszystkim o brukwi, marchwi czy pasternaku. 

Mody na jedzenie odchodzą i przemijają. Nie wiem czy ważne jest to, aby znać nadchodzące trendy, raczej powrót do korzeni polskiej kuchni i odkrywanie tego, co mamy w niej najsmaczniejszego może być modą, którą chętnie będziemy promować zarówno w kraju jak i za granicą.

.

Katarzyna Zarówna

Komentarze