Z kwiatów, pędów oraz liści można przygotować bardzo ciekawe nalewki i likiery. Jednym z nich jest likier kresowy powstający na bazie kwiatów lipy.

Kresy są bardzo ciekawe pod względem kulinarnym. Takie dania jak cepeliny, kołduny czy też babki ziemniaczane z pewnością zapadną w naszej pamięci. Ciekawe trunki powstawały na bazie kwiatów, czego przykładem jest likier kresowy.

Lipa jest to długo wieczne drzewo rosnące w umiarkowanej strefie półkuli północnej. Do leczenia nie tylko używano kwiatów lipy ale również jej korę oraz liście. Kwiatostan lipy zawiera 20 flawonoidów, fitosterole, terpeny, garbniki, pektyny, olejek eteryczny, kwasy organiczne, sole mineralne, witaminę C i PP. Napar z kwiatów lipy działa napotnie i przeciwgorączkowo, moczopędnie, sokopędnie, uspokajająco oraz przeciwskurczowo. Łagodzi także kaszel.

.

Składniki:

  • 1 l spirytusu
  • 300 ml wody
  • 80 g kwiatów lipy
  • 650 ml syropu cukrowego
  • 70 ml soku z cytryny

.

Sposób przygotowania:

Do słoja wrzucamy kwiaty, a następnie zalewamy je wodą i spirytusem. Zamykamy i odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce na 2 tygodnie. Od czasu do czasu potrząsamy. Filtrujemy nalew, mieszamy z gorącym syropem z dodatkiem soku z cytryny. Następnie ponownie filtrujemy i przelewamy do butelek.

.

Smacznego!

Dawid Brandebura

Komentarze