Kto w dzieciństwie ich nie lubił? Rogale z dodatkiem masła i domowej konfitury były świetnym i szybkim śniadaniem nie tylko dla najmłodszych.

Najbardziej znanymi rogalami w Polsce są chyba Świętomarcińskie, przygotowywane tradycyjnie na święto Niepodległości 11 listopada. Jednak każdy z nas chyba pamięta maślane rogale, które jadł na śniadanie z dodatkiem domowego dżemu. Jeśli chcemy przypomnieć sobie ich smak możemy oczywiście je kupić w sklepie, lecz na pewno nie będą smakowały tak jak przygotowane własnoręcznie.

.

Składniki:

  • 900 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 100 g cukru
  • łyżka drożdży
  • 3 jajka
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 łyżki soli

.

Sposób przygotowania:

Na początek należy przygotować zaczyn. Do szklanki wsypujemy drożdże, dodajemy łyżkę mąki, cukier i dodać 1/2 szklanki ciepłego mleka. Mieszamy i odstawimy do wyrośnięcia. Do reszty ciepłego mleka dodajemy masło, jajka i mieszamy. Dodajemy mąkę i zaczyn. Delikatnie ugniatamy do momentu uzyskania miękkiego ciasta. Na stolnicy wysypujemy mąkę, ugniatamy ciasto kilka minut, aż będzie gładkie. Odstawiamy aż podwoi swoją objętość. Ciasto dzielimy na 3 części i rozwałkowujemy na koło o średnicy 20 cm. Koła dzielimy na 8 trójkątów. Smarujemy roztopionym masłem i zwijamy rogale. Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia, na który kładziemy rogale. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 10-15 minut do zarumienienia.

.

Smacznego!

Dawid Brandebura

Komentarze