Mazurki piecze się w okresie Wielkanocy. Sporządza się je z różnego rodzaju ciast: kruchego, biszkoptowego, makaronikowego, marcepanowego i przekłada lub pokrywa wierzch masami (np. kajmakową, orzechową), marmoladą lub dżemem. Powierzchnię dekoruje się lukrem i zdobi owocami, bakaliami.

Mazurki wypieka się w różnych kształtach – owalnych, trójkątnych, kwadratowych. Mazurki, ze względu na bogate dekoracje, często pełnią funkcję ozdobną.

„Mazurek orzechowy” wpisany jest na listę produktów tradycyjnych województwa kujawsko-pomorskiego. Na ciasto składa się kruchy, płaski placek w kształcie prostokąta (w tym kwadratu), pokryty warstwą gęstego kremu z orzechów włoskich i udekorowany bakaliami

.

Składniki

  • 30 dkg orzechów włoskich
  • 40 dkg cukru-pudru
  • 5 białek
  • 2 łyżki miodu
  • 1 wafel
  • wanilia
  • tabliczka gorzkiej czekolad

.

Sposób przygotowania

Wyłuskane orzechy posiekać drobno. Przygotować naczynie z wrzącą wodą. Ułożyć wafel na kwadratowej blasze lub w sortownicy, ubić pianę, dodając pod koniec cukier, wstawić na parę i ubijać, aż zgęstnieje, zdjąć z pary i nadal ubijać aż do ostudzenia.

Miód, o ile jest scukrzony – zagotować. Ostudzoną masę wymieszać z orzechami, miodem i wanilią, wyłożyć na wafel, wyrównać z wierzchu i na bokach. Przybrać połówkami orzechów i wstawić do średnio rozgrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut.

Po wyjęciu oddzielić ostrym nożem od blachy i ułożyć na deseczce, ozdobić dowolnymi wzorami z roztopionej czekolady. Krajać po kilkunastu godzinach.

.

Smacznego!

Komentarze