Dynia piżmowa jest w ostatnich latach coraz częściej uprawiana w Polsce. Spośród innych wyróżnia ją orzechowy posmak, ciekawy kształt i stosunkowo dużo miąższu w porównaniu do gniazda nasiennego, dlatego pod względem cenowym jest bardzo opłacalna. Na jej bazie można przygotować wiele ciekawych potraw, a także pyszną nalewkę.

Piżmowa dynia ma smak słodkawy, lekko orzechowy posmak.  Gruba, żółta skóra powoduje, że jest to  owoc trwały, nadający się do długiego przechowywania.  Tak więc jak znajdziecie się w posiadaniu dyni piżmowej i nie macie na nią pomysłu, nie martwcie się. W zimnym (nie w lodówce), suchym, klimatyzowanym pomieszczeniu dynia piżmowa może sobie leżeć aż do trzech miesięcy.   Przy zakupie zwróćcie uwagę na kolor owocu i twardość skórki. Niedojrzała dynia posiada lekko zielone zabarwienie i  skórkę miękką, łatwo poddaje się naciskowi ręki. Twarda skóra owocu niewprawionym może sprawić  kłopot. Dynię najłatwiej jest obrać najzwyklejszą obieraczką do ziemniaków. Jednak zanim zabierzemy się do obierania, przekrawamy dynie wzdłuż dłuższej osi.  Ze względu na twardą skórę  nie jest to łatwe zadanie i wymaga bardzo ostrego noża. Lekko nacinamy skórkę i wkładamy ostrze noża w nacięcie. Za pomocą drewnianego wałka czy nawet naszej ręki wbijamy nóż w nacięcie aż przepołowimy owoc.  Łyżką wydrążamy pestki, które są jadalne.  Obrane polówki są gotowe do dalszego gotowania.

.

Składniki

  • 1 kg dyni piżmowej
  • 0,5 l wódki
  • 0,5 l spirytusu
  • 350 g cukru

.

Sposób przygotowania

Dynie obieramy i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy je do słoja i zalewamy alkoholem. Odstawiamy na 4 tygodnie. Zlewamy alkohol i zasypujemy dynie cukrem. Odstawimy na 3 tygodnie co jakiś czas potrząsając. Powstały syrop mieszamy z alkoholem i przelewamy do butelek. Umieszczamy w chłodnym i ciemnym miejscu na 6 miesięcy.

.

Smacznego!

Dawid Brandebura

Komentarze