W każdej kuchni po ugotowaniu obiadu zostają nikomu niepotrzebne i zapomniane ziemniaki, ryż lub makaron. Jednak zamiast je wyrzucać jest mnóstwo przepisów, które nie mogą się doczekać aby zostać zrealizowane. 

Nie chodzi oczywiście o jedzenie tego, co zalega już bardzo długo w lodówce ale o maksymalne wykorzystanie produktów, które pozornie nie nadają się już do niczego. Ja zostałam ostatnio mistrzynią robienia dań z tego, co oferuje moja skromna lodówka. Po zrobieniu bulionu warzywnego czy zupy zostają mi 2 marchewki, pietruszka, seler i por. Na zewnątrz zimno, do sklepu daleko i nie ma nawet najmniejszej szansy abym wyszła z domu. Co więc robię? Podsmażam na maśle warzywa pokrojone w kostkę i przygotowuję kus kus, która w szafce leży już dość długo. Wszystko razem mieszam i wychodzi warzywna kasza kus kus, która jest prosta i naprawdę pyszna. 

.

surowe warzywa

Pokrojone warzywa podsmażamy na maśle, Źródło: mixedgreenblog.com

.

Kampania społeczna

Na świecie, co roku wyrzucamy 1.3 mld ton jedzenia. Stanowi to 1/3 ilości produkowanej żywności. Żywność marnuje się na każdym etapie od wytworzenia do konsumpcji. Średnio w Europie wyrzuca się do kosza 20-30% kupionego jedzenia. Kilka lat temu odbyła się ogólnopolska kampania społeczna „Nie marnuj jedzenia. Wyrzuć do śmieci stare przyzwyczajenia”. Wtedy  w badaniach opinii publicznej zleconych przez Federacje Polskich Banków żywności 79 % społeczeństwa potwierdziła, że w Polsce marnuje się dużo żywności. Wg opinii Polaków za marnowanie żywności odpowiedzialne są głównie sklepy (45%), ale także konsumenci (32%) i producenci (8%). Na stronie niemarnuje.pl możemy znaleźć raporty na temat marnowania jedzenia, ale również rady w jaki sposób racjonalne planować zakupy i przygotowywanie posiłków. 

.

Jak nie marnować jedzenia?

Zasady te możemy znaleźć na stronie niemarnuje.pl. Dotyczą one nie tylko racjonalnego planowania ale również zakupów i ograniczenia zużycia wody: 

• planuj posiłki
• na zakupy wybieraj się z listą potrzebnych produktów
• prawidłowo przechowuj
• przygotuj tyle, ile zjesz
• gotuj kreatywnie z tego, co zostanie
• myj i płucz produkty możliwie jak najkrócej pod bieżącą wodą
• gotuj krótko, w małej ilości wody i pod przykryciem. Warzywa i owoce wrzucaj do gorącej wody
• gotuj i smaż na palniku dostosowanym do wielkości naczynia, dzięki temu unikniesz strat energii
• wstawiaj schłodzone produkty do lodówki, a zapobiegniesz podwyższeniu się w niej temperatury, która mogłaby spowodować psucie się jedzenia. Zmniejszysz przez to zużycie energii
• sprawdzaj terminy do spożycia
• dziel się z innymi
• segreguj
• kompostuj
.

Jak wykorzystać produkty

Jednym z najczęściej wymienianym produktem, który wyrzucamy i marnujemy jest chleb. Pieczywo, które jest źle przechowywane często pleśnieje, lub po prostu robi się czerstwe. W jaki sposób więc nie marnować pieczywa? Pomysłów jest wiele począwszy od przygotowania grzanek na patelni i dodania ich np. do zupy, poprzez bułkę tartą czy kotleciki z dodatkiem czerstwego pieczywa. Ja proponuję jeszcze przysmak dzieciństwa czyli podsmażony na maśle chleb z cukrem. Takie danie na pewno się nie zmarnuje. 

Warzywa i owoce często stają się ofiarami złego przechowywania. Szybko się psują i w konsekwencji lądują w koszy. Jakiś czas temu pisaliśmy  tym jak przechowywać owoce i warzywa. A jeśli już zostaną w naszej kuchni i nic się z nimi nie stało to jak kreatywnie je wykorzystać? Jeśli pozostały nam warzywa z rosołu lub bulionu warzywnego robimy z nich sałatkę najprostszą i najlepszą na świecie! Ugotowaną marchewkę możemy pokroić w kostkę i podawać jako dodatek do mięs lub potrawki. Marchewka świetnie nadaje się również do ciast i babeczek. Ugotowane ziemniaki doskonale nadadzą się na kopytka kluski lub puree. Warzywa mogą posłużyć również jako farsz do pierogów, składniki surówek czy zapiekanek warzywnych z dodatkiem makaronu. Ugotowane warzywa mogą zastąpić również surówkę i być podawane obok mięsa. Jeśli wiemy, że nie damy rady zjeść świeżych warzyw po prostu możemy je zamrozić. A co z owocami? Te, które nadają się do zrobienia koktajlu śmiało miksujemy i popijamy. Owoce wykorzystujemy do ciast, deserów, możemy je również dodawać do galaretki. 

Wędlina to produkt, który regularnie ląduje w koszu na śmieci. Przed wyjściem do sklepu pamiętajmy, że nie powinno się kupować wędlin i mięs, z których wycieka woda. Uważajmy również na te, które się błyszczą, a co najważniejsza kupujmy mięso i wędliny w małych ilościach. Mięso wykorzystujemy do zapiekanek. gołąbków, bigosu, sałatek czy lasagne. 

Oprócz tego, że kreatywnie będziemy zarządzać kuchnią powinniśmy pamiętać o racjonalnych zakupach i przechowywaniu żywności. Brak wiedzy o przechowywaniu produktów i częste niesprawdzanie daty ważności sprawia, że jedzenie zostaje z nami na krótko i często ląduje w koszu. A Wy jakie macie pomysły na wykorzystanie tego, co macie w lodówce? 

.

Katarzyna Zarówna

Komentarze