Na ziemiach polskich soczewica była uprawiana już w okresie neolitu. A najstarsze wykopaliska wskazuję, że znana była już ok. 9100 r. p.n.e. W Iraku w tym czasie znano już soczewicę, a w biblijnych opowieściach pojawia się również kilka razy. 

 

Gdy pewnego razu Jakub gotował jakąś potrawę, nadszedł Ezaw bardzo znużony i rzekł do Jakuba: «Daj mi choć trochę tej czerwonej potrawy, jestem bowiem znużony». (…) Jakub odpowiedział: «Odstąp mi najprzód twój przywilej pierworództwa!» Rzekł Ezaw: «Skoro niemal umieram [z głodu], cóż mi po pierworództwie?» Na to Jakub: «Zaraz mi przysięgnij!» Ezaw mu przysiągł i tak odstąpił swe pierworództwo Jakubowi. Wtedy Jakub podał Ezawowi chleb i gotowaną soczewicę. Ezaw najadł się i napił, a potem wstał i oddalił się. Tak to Ezaw zlekceważył przywilej pierworództwa”. To cytat z Księgi Wyjścia gdzie pojawia się wzmianka o soczewicy. Dlaczego czerwonej? Bo mamy jej kilka rodzajów, ale o tym za chwilę. 

Soczewica i jej właściwości

Soczewica uprawiana była już w starożytności, wspomina o niej nawet Biblia Źródło zdj. www.simplebites.net

.

Krótka historia soczewicowych ziarenek

Soczewica była bardzo doceniana na Bliskim Wschodzie, a była również głównym źródłem pożywienia dla starożytnych Egipcjan i Greków. Trafiła tam z Mezopotamii gdzie była uprawiana W III w p.n.e.  Znali ją także starożytni Rzymianie. W Egipcie wierzono, że ziarna soczewicy mają ogromną moc. Tak wielką, że mogą nakarmić nawet umarłych, dlatego też, wkładano do grobowców chleb z soczewicy. W średniowieczu była znana już także w Europie Środkowej, ale była uważana raczej za pokarm dla ubogich. Najwięcej soczewicy uprawia się dziś we Francji i w Hiszpanii, w Polsce nie jest jeszcze aż tak popularna i uprawia się ją niezwykle rzadko. 

.

Rodzaje soczewicy

W Polsce najbardziej popularne rodzaje soczewicy to czerwona, zielona i brązowa. Występuje ona jednak w wielu innych odmianach, a w Indiach znanych jest ich podobno ponad 50! Od rodzaju soczewicy zależy to jak długo należy ją gotować. Mają również inne właściwości. Soczewicę żółtą i czerwoną gotuje się najkrócej, bo ok 15 minut. Te rodzaje soczewicy są bardzo delikatne i najdrobniejsze. Bardzo dobrze smakują z dodatkiem curry, ale również są świetne do przygotowania różnego rodzaju past czy puree. Jeżeli chodzi o soczewicę zieloną to na ugotowanie jej potrzeba dość dużo czasu, bo ok. 40 minut jeśli wcześniej ją namoczymy. Jest idealna dla osób, które nie chcąc zjadać dużego posiłku a jednocześnie być sytym. Soczewica czarna czyli beluga bardzo ceniona jest w krajach Bliskiego Wschodu. Może ze względu na swój wyjątkowy kolor nie zdobyła takiego uznania jak soczewica czerwona czy żółta. Można łączyć ją z warzywami, ale również dodawać do sałatek. Soczewica brązowa może zaskakiwać swoim wyglądem, bo w środku jest…pomarańczowa. Jest bardzo bogata w witaminy i minerały, a gotuje się ją bardzo długo, bo ok. godziny. 

.

Właściwości 

Osoby niejedzące mięsa mogą docenić soczewicę jako bogate źródło białka. Oczywiście białko to nie jest tak pełnowartościowe jak to zwierzęce, ale w połączeniu z innymi składnikami takimi jak chociażby pierogi czy ziemniaki może być źródłem już pełnowartościowego białka. 

Oprócz tego, soczewica bogata jest w inne składniki takie jak chociażby potas, wapń czy fosfor. Zawiera w sobie również żelazo i kwas foliowy. Znajdziemy w niej takę witaminy C, PP i witaminy z grupy B. 

Kiełki soczewicy są jeszcze zdrowsze niż jej ziarna, bowiem mają działanie antynowotworowe i zawierają komplet aminokwasów. 

Poza tym, soczewica jest idealna dla osób, które są na diecie. Daje uczucie sytości przez długi czas więc nie mamy ochoty sięgać po niezdrowe przekąski. Jeżeli spożywamy rośliny strączkowe, to jedna porcja dziennie pomoże nam w odchudzaniu. 

.

Z czym podawać soczewicę?

Oprócz tego, że soczewica jest bardzo zdrowa, to również bardzo smaczna. Choć nie lubimy rozgotowanych warzyw i innych potraw to soczewica jest mistrzem w tej dziedzinie. Jeśli ją bowiem rozgotujemy staje się świetną bazą do zup czy potraw jednogarnkowych. Można dodawać ją również do sałatek czy zapiekanek. Tworzy udany duet z takimi przyprawami jak curry czy mięta. Pierogi z soczewicą to świetna alternatywa dla znanych i lubianych pierogów ruskich czy mięsnych. Może być także dodatkiem do mięs, na przykład do polędwicy. Pasztety i kotlety z soczewicy będą świetnym pomysłem na urozmaicenie codziennego jadłospisy. W krajach azjatyckich z soczewicy robi się także mąkę, z której pieczony jest później chleb. 

A czy Wy doceniacie soczewicę w swojej kuchni?

.

Opracowała Katarzyna Zarówna

Komentarze