Historia octu wcale nie jest taka krótka, bo tego produktu używano już ok. 5000 lat temu. Korzystali z niego starożytni Grecy i Rzymianie. Ocet miał powstać zupełnie przez przypadek.

Babilończycy mieli uzyskać go z daktyli, a płyn bardzo dobrze konserwował żywność i wzbogacał aromat potraw. I tak ocet zrobił międzynarodową karierę. Znany jest kilka rodzajów octów, ale o tym za chwilę. Podobno już sam Hipokrates zachwalał ocet jabłkowy przewidując jego korzystny wpływ na organizm. 

.

Ocet winny

Ocet ma w kuchni różnorakie zastosowanie Źródło: walksofitaly.com

.

Rodzaje octu

Czym w ogóle jest ocet? Jest to płyn, który musi mieć w swoim składzie co najmniej 4% kwasu octowego a powstaje poprzez fermentację tlenową produktów, które zawierają cukier. Mogą to być więc owoce, ale również miód, ryż czy kokos. Nazwa octu pochodzi od francuskiego słowa vinaigre, które oznacza po prostu kwaśne wino. Metodą domową, ocet można więc otrzymać z pozostawionego na dwa tygodnie otwartego wina owocowego czy wytrawnego. Każdy z rodzajów octu ma swoje własne właściwości i smak, który pasuje do danych potraw. Jakie więc mamy rodzaje octu? 

Ocet spirytusowy, który jest najbardziej znany powoli odchodzi w zapomnienie, ze względu na dostępność ogromnej gamy innych octów. Ten jednak otrzymuje się z ziemniaków lub buraków i powstaje podczas fermentacji spirytusu. Jest bardzo tani i oczywiście bardzo ubogi w jakiekolwiek walory zapachowe czy smakowe. 

Ocet winny biały, jest chyba jednym z najpopularniejszych w naszych domach. Otrzymuje się go z białego wina, stąd jego kolor. Używany jest najczęściej do robienia marynat, ale również jako baza do produkcji innych octów. 

Ocet winny czerwony – uzyskiwany jest z wina czerwonego. Można z powodzeniem stosować go do przyrządzania dziczyzny czy wołowiny. 

Ocet balsamiczny – bogaty smak i ciemno brązowa barwa to to, co wyróżnia ocet balsamiczny. Ten prawdziwy musi być wykonany z zagęszczonego soku lub musu z białych winogron. Używany jest najczęściej do sałatek. 

Ocet ryżowy jest bardzo popularny w krajach azjatyckich. Ma bardzo łagodny smak i często dodawany jest do sushi. Doskonale komponuje się z imbirem. Oprócz sushi ma również zastosowanie w sałatkach. 

Ocet jabłkowy ma oczywiście jabłkowy posmak, nie jest zbyt kwaśny. Można nim doprawiać potrawy oraz przygotowywać marynaty. A dlaczego tak zachwalał go Hipokrates? 

Na naszym portalu możecie również przeczytać o occie malinowym, cytrusowym, estragonowym czy nawet kolendrowym

.

Czy ocet ma jakieś zdrowotne właściwości? 

Jabłkowy ocet stał się bohaterem książki autorstwa dr. D.C Jarvisa, który w 1958 roku pisał o leczniczych właściwościach octu. Ocet był uważany również  przez staropolską medycynę za genialny środek do cucenia omdlałych dam. Oprócz tego lekarze i znachorzy stosowali ocet przy odmrożeniach, a także w przypadkach ciężko gojących się ran a nawet przy bólu brzucha.

Dzisiejsza medycyna udowadnia, że ocet poprawia i trawienie i krążenia. A jakie jeszcze właściwości ma ten kwaskowaty jegomość?

Ocet ma właściwości, które oczyszczają i wzmacniają organizm. W occie znajdują się pektyny, które obniżają poziom złego cholesterolu, regulują również ciśnienie krwi. Podczas bólu gardła, ocet pomaga w zwalczaniu bakterii, usuwa również toksyny z organizmu.

Ocet jest również z powodzeniem używany podczas kuracji odchudzających. Jednak nie ten spirytusowy, ale jabłkowy lub winny dodawany do sałatek. Zwiększa wydzielanie soków trawiennych i przyspiesza tym samym trawienie.

.

Katarzyna Zarówna

Komentarze