Są najzdrowsze ze wszystkich bakalii, podobnie jak reszta orzechów. Z jednej strony posiadają nienasycone kwasy tłuszczowe i zmniejszają ryzyko chorób serca. Z drugiej strony mają wiele tłuszczu i kalorii, ale przecież to nie zawsze zła rzecz. 

Posiadają wiele witam z grupy B i E, wspierają pracę mózgu oraz stan skóry. Orzechy bardzo lubią wegetarianie, ponieważ mają bardzo dużo białka. Dostarczają do organizmu kwasy tłuszczowe, błonnik, fosfor, magnez, żelazo, wapń, potas, cynk i sód. Poprawiają działanie układu nerwowego. Ponoć są również skuteczne w walce z niektórymi nowotworami.

Orzechy laskowe są szczególnie polecane osobom, które mają wysoki poziom cholesterolu. Kwasy tłuszczowe jednonienasycone, w które obfitują, obniżają „zły” cholesterol. Pomagają także w walce z miażdżycą oraz w trakcie ciąży – kwas foliowy wspomaga prawidłowy rozwój płodu.

.

Więcej na temat orzechów laskowych można przeczytać pod tym linkiem: Orzechy laskowe

.

Składniki:

  • Pierś indyka (1,5 kg).
  • Wędzony boczek (50 g).
  • Plastry wędzonego boczku (200 g).
  • Masło (25 g).
  • Oliwa czosnkowa (1 łyżka).
  • Czerwona cebula (1 sztuka).
  • Orzechy laskowe (25 g).
  • Czosnek (2 ząbki).
  • Czosnek niedźwiedzi (1 gałązka).
  • Cytryna (1 sztuka).
  • Natka pietruszki (1 pęczek).
  • Bułka tarta (50 g).
  • Jajko (1 sztuka).
  • Sól, pieprz czarny i ziołowy, czarnuszka.

.

Sposób przygotowania:

Rozcinamy pierś w taki sposób, aby stworzyć miejsce, gdzie za chwilę umieścimy farsz. Rozgrzewamy masło z oliwą na patelni i wrzucamy cebulę – smażymy, aż osiągnie złotawy kolor. Przekładamy do miski, w której przygotujemy farsz. 

Boczek (50 g) kroimy w kostkę i smażymy. Dodajemy do tego orzechy, liście czosnku niedźwiedziego, wyciskamy czosnek i posypujemy skórką z cytryny. Zanim przełożymy do miski z cebulą, smażymy przez około 2 minuty.

Dosypujemy natkę pietruszki, jajko oraz bułkę tartą. Jajko należy dodać całe. Teraz czas na sól, pieprz czarny i ziołowy oraz czarnuszkę (smak będzie niesamowity). 

Farsz jest gotowy. Teraz czas aby włożyć go do piersi indyka. Należy zrobić to umiejętnie, aby zbyt wiele nie wysypało się przed podaniem do stołu. Można pomoc sobie związując roladę sznurkiem – jeśli ktoś lubi takie pomysły. Ja zazwyczaj po prostu zamykam z góry i prawie nic nie wypada. Ostatecznie każdy kucharz ma swój sposób.

Pierś pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut (jeśli mowa o 1kg). Gotowe!

.

Smacznego!

Klaudia Bąk

Komentarze