Wyróżniamy pięć podstawowych smaków: słony, gorzki, słodki, kwaśny oraz umami. Jaki jest jednak polski smak ? Jakie potrawy oraz jakie produkty możemy uznać za typowo polskie? Na początku zacznijmy od historii.

 .

Historia polskiego smaku

Czy da się określić jednym daniem lub jednym produktem naszą rodzimą kuchnię? W przypadku Włoch można z łatwością powiedzieć, że jest to makaron, jednak w przypadku Polski sprawa wydaje się bardziej złożona. Nasz kraj od wieków był bardzo różnorodny. Składał się z różnych narodowości, różnych religii. Obok siebie mieszkali Polacy, Litwini, Żydzi, Romowie, Ukraińcy, Białorusini, Tatarzy, Niemcy i wiele innych narodowości. Do tego dochodził podział religijny na katolików, prawosławnych, protestantów, żydów czy muzułmanów. Obchodziliśmy różne święta, podawane były różne potrawy. Polska pomimo różnorodności potrafiła w przeciwieństwie do państw zachodnich postawić na tolerancję i wspólną egzystencję. Taka sytuacji doprowadziła do mieszania się wpływów różnych kultur oraz kuchni, co zaowocowało powstaniem unikalnego stylu wyróżniającego nasz kraj na tle innych.

Kolejnym czynnikiem mającym wpływ na naszą kuchnie było położenie. Byliśmy i nadal jesteśmy krajem tranzytowym, przez który przebiegało wiele szlaków handlowych. Skutkiem takiej sytuacji była dostępność wielu egzotycznych produktów, które w innych krajach osiągały horrendalne ceny. Przykładem może być pieprz, który przez naszych przodków uważany była za przyprawę dla ubogich. Królował za to szafran, gałka muszkatołowa, imbir, a dla kwaśnego smaku dodawało się limonek.

Również warunki przyrodnicze powodują, że nie da się określić jednym słowem polskiego smaku. Mamy góry, morze, jeziora, rzeki, lasy, łąki, dzięki czemu dostępnych jest mnóstwo dobrych, regionalnych produktów, z których można stworzyć świetne dania. Co więcej, zacofanie polskiej wsi spowodowało, że nasze gleby nie zostały tak mocno wyeksploatowane jak te na Zachodzie, więc warzywa i owoce są zdrowe i bardzo smaczne.

 Kamiennogorski-ser-plesniowy

.

Nowa kuchnia polska

Zabory, bieda, rewolucyjne zmiany w światowej kuchni, a także okres PRL-u diametralnie zmieniły polską kuchnię, doprowadzając do jej zubożenia. Zapomnieliśmy o dawnych wielkich ucztach, o rybach które podawało się niemal codziennie oraz typowo polskich produktach. Na szczęście nasza kuchnia zaczęła się odradzać. Dzięki trendowi powrotu do naszych produktów, starych przepisów oraz zwyczajów powstaje nowa kuchnia polska, której pierwszym sukcesem jest choćby gwizdka Michelin dla Atelier Amaro. Wykorzystanie dawnych receptur i smaków, nowoczesnych technik oraz najwyższej jakości produktów z pewnością zaowocuje kuchnią, którą można się szczycić na całym świecie.

 .

W ramach cyklu przedstawimy historię, zaprezentujemy przepisy, które przetrwały do dziś, omówimy nasze polskie produkty i ustalimy czym jest i czym się wyróżnia nowoczesna polska kuchnia.

 

Już za tydzień pierwszy materiał z serii: Polski smak – kwaśny smak.

 .

Dawid Brandebura

Komentarze