Pan Michał zajmuje się uprawą pomidorów. Tak jak i my uważa, że pomidory z Polski są najsmaczniejsze. Nie wolno jednak zapomnieć, że polski pomidor to nie tylko smak, ale również walory zdrowotne!

.

Czym zajmuje się Pan na co dzień, jak wygląda Pana praca, dlaczego zdecydował się Pan na uprawę pomidorów i skąd pomysł na fanpejdż Polskie Pomidory?

pomidorZajmuję się uprawą pomidorów szklarniowych. Ogrodnictwo jest obecne w naszej rodzinie od pokoleń. Dawniej zajmowaliśmy się uprawą kwiatów, liści ozdobnych, pieczarek, ogórków i dzisiaj pomidorów. Pomysł na FanPage „Polskie Pomidory” zrodził się z osobistej chęci promocji polskich pomidorów ze względu na dużo większą ilość walorów smakowych i zdrowotnych w odróżnieniu od pomidorów hiszpańskich czy holenderskich.

.

Jak wygląda uprawa pomidorów, czy narażone są one na jakieś choroby?

Uprawa pomidorów jest jedną z najbardziej delikatnych upraw, ze względu na dużą wrażliwość, podatność na choroby czy na wysuszenie. Chorobami, na które narażone są polskie pomidory są:  choroby grzybowe czyli szara pleśń, ale również szkodniki takie jak:  przedziorek, mączlik szklarniowy czy wirusy:  pepino. W porze największych upałów, które mają miejsce w okresie czerwiec – sierpień brak regularnego podlewania przez 1-2 dni może doprowadzić do wysuszenia całej uprawy. W polskich uprawach do zbiornika z wodą dodawane są m.in. algi morskie na wzmocnienie korzenia i rośliny. Nasze pomidory nie są pryskane żadnymi szkodliwymi związkami chemicznymi, „przyspieszaczami wzrostu” czy antybiotykami jak to ma miejsce w uprawach holenderskich czy hiszpańskich. Staramy się stosować jak najbardziej naturalne metody ochrony roślin. Kwiaty pomidora zapylane są przez trzmiele, które mieszkają w swoich ulach rozmieszczonych w szklarniach. Trzmiele pełnią również rolę naturalnego wroga szkodników. Zbiory pomidorów odbywają się co 2-3 dni. W deszczowe i wilgotne dni pomidory są narażone na chorobę szarej pleśni. Aby ochronić przed tym pomidory należy zapewnić dobre wietrzenie oraz odpowiednio wysoką temperaturę. Stosowane opryski bio to: Beta chikol – wyciąg z pancerzyków skorypiaków (chityna) ochrona przed wirusami, Grevit – wyciąg z grejfruta oraz BIO-Algen -lgi – stymulator naturalny. 

.

Kiedy pojawiają się pierwsze pomidory, które są według Pana najsmaczniejsze? 

Pierwsze owoce pomidorów wsadzonych na początku roku możemy już znaleźć w połowie kwietnia, jednak w sklepach pomidory widzimy przez rok, ze względu na import z krajów zachodnich. Najsmaczniejsze pomidory to te najbardziej mięsiste, jednak o gustach się nie dyskutuje. Pomidory mięsiste potocznie nazywane „gargamelami” nie są odmianą, ale przypadkowym narośnięciem się kilku pomidorów we wczesnej fazie dojrzewania. Taki jeden pomidor może ważyć nawet 1,5kg! Po przekrojeniu takiego pomidora konsystencja pozostaje niezmieniona, czyli nie wypływa z niego woda. Proces uprawy pomidorów jest dość skomplikowany i uciążliwy, ale wydajny. Pomidory szklarniowe są podlewane kilkanaście razy dziennie.

 .

Ile występuje w Polsce odmian pomidorów?  

Odmian pomidorów jest kilkaset, różnią się pod względem koloru, mięsistości, wielkością, smakiem, owocem. U nas są to drobnoowocowe: Admiro, Listel i mięsiste gruboowocowe: Torerro, Foronti, Growdena.

.

 Czym charakteryzują się polskie pomidory i czym różnią się od tych zagranicznych?

10350636_1476555515914271_9119070751475604744_nPolskie pomidory charakteryzują się niebywale dobrym smakiem, są dużo bardziej pożywne ze względu na swoją mięsistość, są słodkie, zdrowe, zawierają dużo antyoksydantów, dzięki czemu nasz organizm jest oczyszczany z toksyn, które towarzyszą nam przez cały czas. Są dojrzałe a ma to duże znaczenie w tym przypadku ponieważ zagraniczne pomidory są zrywane jako niedojrzałe a dojrzewają dopiero podczas transportu w magazynie lub w sklepie. Mając dostawcę pomidorów blisko miejsca zamieszkania lub punktu handlowego konsumenci zawsze mają pewność świeżego towaru. Często spotykamy się z tym że zagraniczne pomidory są niebywale równe wielkościowo, jednego równego rozmiaru. Jest to spowodowane uprawianiem odmian zmodyfikowanych genetycznie właśnie do celu ładnego prezentowania się w sklepie. Jest możliwość naturalnego regulowania wzrostu pomidorów – przerzedzanie gron – polega na usuwaniu kwiatów nieprawidłowo wykształconych, najczęściej stasmionych, zwykle pierwszych w kwiatostanach. Zaniechanie regulacji gron najczęściej powoduje właśnie nierównomierne dorastanie owoców.

.

Dlaczego tak często w polskich sklepach możemy spotkać pomidory niepochodzące z Polski, ale z innych krajów. Z czego to wynika? 

Niestety zagraniczne pomidory, najczęściej holenderskie, hiszpańskie i marokańskie (które też są europejskie na dobrą sprawę) są masowo importowane do Polski ze względu na niższą cenę. Należy wspomnieć o tym, że nasi sąsiedzi mogą sobie pozwolić na niższe ceny ze względu na ogromne dopłaty do upraw pomidorów, wyższą wydajność spowodowaną nowszymi technologiami oraz usilne zwiększanie wydajności osiągającej nawet 5 razy większe plony niż polskie, owoc takich działań końcowo ma mało wspólnego z pomidorem. Pomidory importowane często odróżniają się tym, że mają bardzo grubą skórę, jest to specjalna odmiana do produkcji masowej,która wytrzymuje długi i niewygodny transport. Poobijane pomidory z cienką skórą bardzo szybko robią się miękkie i gniją, na pomidorach z gruba skórą nie widać, że są poobijane, ale ciężko to ludziom wytłumaczyć, bo największym argumentem dla konsumentów jest cena i ładny wygląd. Nie polecamy pomidorów zagranicznych. 50% wszystkich upraw w Polsce to uprawy pomidorów, nie ma koniecznosci sprowadzać dodatkowo pomidorów z zagranicy. Naszych polskich wystarczy spokojnie dla wszystkich Polaków i jeszcze więcej :) ale Unia  jest i co zrobić?

 .

Jak kształtują się ceny pomidorów, od czego są uzależnione? 

Niestety coraz częściej ceny pomidorów nie zawsze zależą od czynników ekonomicznych a bardziej od politycznych, embargo nałożone przez Rosję itd. Duża część polskich pomidorów jest eksportowana właśnie do Rosji, zostały docenione też przez Niemców. Kilka lat temu przed upadkiem Grecji polskie pomidory były wysyłane właśnie tam. W Polsce nasze pomidory można znaleźć na niewielkich ryneczkach osiedlowych, w niektórych sklepach warzywnych. Należy zwrócić uwage, że embargo nałożone na jeden rodzaj warzyw np. ogórki lub ziemniaki odbija się w rzeczywistości na wszystkich warzywach pochodzenia polskiego. Nieuczciwa polityka Rosji każdego roku prowadzi do skrajnego zaniżania cen polskich pomidorów, które w tym roku osiągnęły cenę ziemniaków, których uprawa jest dużo prostsza i tańsza – 0,80gr za 1 kg. Ceny pomidorów wachają się w ciągu roku od 10zł / 1kg na początku sezonu do cen poniżej 1zł / 1 kg w środku sezonu (lipiec – sierpień) co jest ceną poniżej krytyki ponieważ jednorazowe 6-kilowe kartony tekturowe w których sprzedawane są pomidory kosztują ponad 1 zł za sztukę co jest kolejnym czynnikiem obniżającym cenę pomidorów dla rolnika.

.

10359538_1476556199247536_119129480742605381_nWspomniał Pan o embargo na polskie warzywa. Jak Państwo radzą sobie z tą sytuacją? 

Temat embarga dotyka rolników od zawsze. Co roku embargo nakładane na chociazby jeden rodzaj warzyw odbija się szerokim echem na całym rolnictwie. Dowodem na to jest embargo, które było skutkiem fałszywej nagonki na polskie ogórki, w których to rzekomo znaleziono jakąś chorobę. Ten temat dotyka nas co roku, również innych rolników, skutki są różne. Kilka lat temu zbankrutował jeden z sąsiadów, hodowca pomidorów. Liczymy na dopłaty z Ministerstwa Rolnictwa, jednak mimo uzyskania dopłat koszty rocznej uprawy nie są pokrywane nawet w 20%. Jedynym rozwiązaniem jest podnoszenie wydajności uprawy i zmniejszanie kosztów jednak nie zawsze jest to możliwe ze względu na wysokie koszty unowocześniania upraw. Oprócz embargo na polskie warzywa rolnicy narażeni są również na problemy związane z tanim i kiepskim towarem przez kraje zachodnie oraz Maroko, ale również z czynnikami naturalnymi:  gradobicie, silne wichury, mało dni słonecznych w ciągu roku.

 .

Czy ma Pan jakieś ulubione dania z pomidorów, które mógłby Pan polecić? 

Oczywiście najlepsza polska zupa pomidorowa, leczo, suszone pomidory domowymi sposobami, sałatka z mozzarellą.

.

Rozmawiała Katarzyna Zarówna

 

Komentarze