Polska natura jest niezwykła. Zmiany w naszym otoczeniu następują tak szybko, że często nawet ich nie zauważamy. Coś co dostępne jest dziś już jutro może zniknąć. W naszym kraju mamy dostęp do morza, gór, rzek oraz jezior, dużej powierzchni lasów i pól, przez co  ilość produktów w ciągu roku jest ogromna.natura

Sezonowość stała się ostatnio modna. Każdy chce jeść i gotować sezonowo. Dlatego podążając za modą postanowiłem sprawdzić co możemy kupić na polskim rynku.

Idea jest prosta – stworzyć kalendarz sezonowych produktów dostępnych w danym tygodniu, w ciągu całego roku podobnie jak zrobił to Wojciech Modest Amaro w swoim Kalendarzu Natury.

Stoi przede mną niełatwe zadanie, zebrania wiedzy drzemiącej w polskiej naturze w całość i dokumentowanie zmian jakie następują. Mój kalendarz będzie powstawał stopniowo, poszerzając się o nowe kategorie, produkty i ich odmiany.

marchewkaTarg

Żeby dokładnie poznać polskie dobre produkty poszedłem za radą kucharzy na pobliski targ, by porozmawiać z rolnikami. Ruszyłem z samego rana, zastanawiając się co ciekawego mogę się dzisiaj dowiedzieć. 2 zasadą pozyskiwania dobrej jakości żywności jest kupowanie jej wyłącznie bezpośrednio od producentów.

Pamiętając o tym wszedłem na targ. Było dość sporo straganów, w końcu czwartek – dzień targowy. Postanowiłem zrobić rundkę dookoła bazaru, aby lepiej przyjrzeć się temu, co sprzedawcy mają do zaoferowania. Poza sezonowymi produktami znalazły się typowe dla naszego kraju niemieckie proszki do prania, ubrania, a nawet o dziwo książki. Po szybkim rozpoznaniu stwierdziłem, że największą szansą na trafienie na rolnika była rozmowa z Panem sprzedającym wyłącznie sezonowe produkty. Podchodzę i pytam:

– jest Pan rolnikiem, czy handlowcem?

– handlowcem, sprzedaje tylko produkty

– rozumiem, jestem z portalu Smaki z Polski i chciałbym znaleźć rolnika, który przywozi własne wyroby na targ

– o Panie tu są prawie sami handlarze. Rolnik na rynku to gatunek wymarły. Zdarzają się osoby, które mają coś swojego ale większość i tak kupuje na giełdzie. Poza tym niektórzy mówią, że np. ziemniaki mają swoje a tak naprawdę kupują od innych. Sam, kiedy zaczynałem 15 temu sprzedawałem jajka z fermy ojca. Teraz już tej fermy nie ma, a  i tak mówię, że jajka są ode mnie. Nie można wierzyć w to co się na rynku usłyszy.

Jabłkajabłka

Podziękowałem Panu za rozmowę i ruszyłem na kolejny targ, licząc, że może na nim znajdzie się ktoś, kto opowie mi o swoich własnych produktach. Targowisko trochę mniejsze, lecz z podobnymi produktami. Podobnie jak na poprzednim: na początku rundka, a następnie podszedłem do Pana, który sprzedawał tylko jabłka. Jak się okazało Pan również tylko handlował owocami z giełdy warzywnej, a o przebywaniu producentów na targowisku wiedział niewiele.

Mimo wszystko usłyszałem kilka ciekawych rad co do kupowania na targowiskach i jabłek, a mianowicie:

– kupujmy tylko u handlarzy, którzy się w czymś specjalizują – mają wiedzę na temat produktów,

– jabłka są bardzo różne, dlatego jeśli je kupujemy powinniśmy powiedzieć czego oczekujemy – np. twardy miąższ,

– próbując jabłko nie powinniśmy sugerować się pierwszym kęsem. Stwierdzamy czy nam smakuje dopiero po zjedzeniu połowy owocu,

– obecnie powinno się sprzedawać jabłka wyłącznie z chłodni kontrolowanych (jabłka przechowywane są w warunkach beztlenowych).  Takie jabłka smakują jakbyśmy zerwali je prosto z drzewa.

.

Jak wiać nie jest łatwo w dni powszednie kupić produkty bezpośrednio od producenta. Zdarza się oczywiście, że rolnicy i mali przetwórcy zbierają się w określone dni, jak np. poznański Zielony Targ w soboty.

Sezon 8

Na podstawie zebranej do tej pory wiedzy udało mi się opracować pierwsze zestawienie tygodnia. Obecnie kończy się tydzień 8, w którym dostępne są następujące produkty sezonowe:

Owoce: gruszki i jabłka

Warzywa: brukiew, brukselka, burak ćwikłowy, cebula, cykoria, czosnek, fasola, jarmuż, kapusta biała, kapusta czerwona, marchew, pietruszka (korzeń), por, seler (korzeń), topinambur, ziemniak, orzechy włoskie, orzechy laskowe, pieczarki, pasternak, skorzonera.

.

Jeśli ktoś chciałby uzupełnić zestawienie z tygodnia nr 8, ma jakieś sugestie proszę o komentarze lub informację na maila: biuro@smakizpolski.com.pl

Dawid Brandebura

Komentarze