Najstarszy makaron znaleziono w Chinach. Miał cztery tysiące lat i ok. 20 cal długości. Znaleziono go w wiosce z okresu neolitu nad brzegami Żółtej Rzeki.

A kto inny mógłby niż Marco Polo mógł sprowadzić makaron do Europy? Może i tak ale podobno kto inny wspominał o mącznym makaronie i to tysiąc lat wcześniej niż Marco Polo. Rzymski badacz Galen wspomniał o tego typu potrawie, natomiast Muhammad al-Idrisi udokumentował istnienie suszonego makaronu (takiego, jak współczesny) w południowych Włoszech, na Sycylii  i w  Trabii ok. XII wieku, czyli jeszcze przed narodzinami Marco Polo.

Kto w takim razie odkrył makaron? 

.

makaron

Włosi wcale nie zgadzają się z historią o chińskim pochodzeniu makaronu

.

 

Jednak Włosi wcale nie zgadzają się z historią o chińskim pochodzeniu makaronu. Dowodzą, że pomysł stworzenia makaronu narodził się wraz z rozwojem Rzymu w I w. p.n.e., kiedy to imperium miało ponad milion obywateli. Zapewnienie dostatecznej ilości jedzenia dla takiej liczby mieszkańców było problemem. Wtedy zaczyna się historia makaronu takiego, jaki znamy obecnie, czyli suszonego. Odkryto, że gotowe ciasto rozwałkowane na płaty i wysuszone na słońcu jest łatwe do przechowywania i sprzedaży, a starannie opakowane nie psuje się przez dłuższy czas. Lecz to tylko jedna z teorii. Makaron to danie tak fascynujące, że na temat jego powstania krążą legendy.

.

 

Makaronowe legendy

Znane wszystkim legendy mówią o pochodzeniu nazw miejscowości czy o walce dobra ze złem. A skoro makaron to ‘naturalne dobro’ to też musi mieć swoją legendę. Jak według podań powstał pierwszy na swiecie makaron? Jedna z nich mówi, że powstał on na statku, gdzie do ładowni dostała się woda, mocząc przewożoną mąkę. Po wysuszeniu okrętu pozostały na nim rozdeptane, zaschnięte kawałki, które odkrył właściciel statku. Podobno zaczął je dodawać do gotującej się wody i tym karmił niewolników. Jeszcze inna hipoteza opowiada o piekarzu, który po wyrobieniu ciasta na chleb czyścił ręce pocierając jedną o drugą uzyskując w ten sposób bardzo cienkie nitki z mąki, którymi zagęszczał zupę.

.

makaron

To właśnie Włosi zaczęli produkcję makaronu na szeroką skalę już za czasów imperium rzymskiego

 .

Włoski makaronowy raj

Choć można spierać się, w którym kraju rozpoczęła się historia makaronu – jedno jest pewne. To właśnie Włosi zaczęli produkcję makaronu na szeroką skalę już za czasów imperium rzymskiego i to oni wyspecjalizowali się w tworzeniu makaronów najwyższej jakości. Powstanie ogromnej ilości makaronowych kształtów przypisuje się inwencji piętnastowiecznych mnichów dominikańskich. Jednak decydujący dla kariery makaronu był wiek XVII i wielki kryzys ekonomiczny, gdy władze włoskie, by ustrzec ludność przed głodem postanowiły zintensyfikować produkcję makaronu. Pod koniec XVIII stulecia w Neapolu działało już 280 specjalistycznych sklepów. Na początku XIX wieku makaron dotarł na kontynent amerykański, gdzie prezydent USA Thomas Jefferson był ogromnie zafascynowany tym produktem i polecał go wszystkim na jego słynnych obiadach. Makaron szybko zadomowił się na całym świecie, jako smaczna podstawa wielu dań.. Jest na tyle uniwersalny, że można go jeść niemal ze wszystkimi dodatkami. Dodatkowo smaczna i zdrowa mieszanina mąki z wodą nie wymaga wielkiego nakładu pracy i umiejętności przy jej przyrządzaniu.

 .

Rodzaje makaronów

Kuchnia włoska istnieje w naszej świadomości jako królestwo makaronów. Tam każda potrawa ma swój własny makaron, a pomyłka lub zastąpienie go innym w ogóle nie wchodzi w grę. Gdzieś przeczytałam, że rodzajów makaronu we Włoszech jest więcej niż dni w roku. Ja w moim skromnym kulinarnym dorobku najczęściej używałam penne, gnocci, grubych wstążek, kokardek czy spaghetti. Jednak to, co udało mi się znaleźć o innych rodzajach makaronów przeniosło mnie do włoskiego nieba!

.

makaron

Mamy więc makarony krótkie, długie, do zapiekania, z nadzieniem i miniaturowe.

.

Mamy więc makarony krótkie, długie, do zapiekania, z nadzieniem i miniaturowe. W każdej z tych grup odnajdziemy co najmniej 10 różnych rodzajów. I tak, makarony krótkie to przede wszystkim: fussili, fussili bucati, mezzani tagliati czy penne rigate. Nic Wam te nazwy nie mówią? Mi też nie ale trudno przejść obojętnie obok nadziewanych mięsem lub warzywami makaronów.

.

A te najbardziej popularne? 

.

Fettuccine (wstążki) –  zwinięte w gniazdka, do dań głównych, doskonale smakuje z sosami i nadaje się do zapiekanek.

makaron

Ravioli czyli pierożki z nadzieniem

Ravioli (pierożki) z najróżniejszym nadzieniem, pasuje do dań głównych, sałatek, zup

Tagliatelle (wstążki) do dań głównych z sosami

Penne rigate – (karbowane rurki) pasują do dań głównych, sałatek czy zapiekanek

Lasagne – płaty ciasta do przekładania różnymi farszami i sosami, do zapiekania 

Farfalle (kokardki) do sałatek, dań głównych z sosami. Mogą też być zabarwione pomidorami

Gnocchi – rodzaj włoskich klusek. Gnocchi są wykonywane w zależności od regionu  m.in. z ziemniaków, warzywnych purée, sera, mąki gryczanej. Podobne w smaku  do polskich kopytek. Jako dodatek stosuje się różnego rodzaju sosy typowe do makaronów: pesto, pomidorowe i funghi.

.

A co z tym polskim? 

Jednak po włoskiej przygodzie z makaronami, różnego rodzaju sosami, nadzieniami i grubością najlepiej wrócić do własnej kuchni. Tam czeka na nas ręcznie robiony makaron, który dodamy oczywiście do rosołu. A do własnego makaronu potrzebujemy jedynie dwóch składników: świeżych jajek i mąki. Zobaczcie jak przygotować swojski makaron.

.

 

Opracowała: Katarzyna Zarówna

Komentarze