Polska kuchnia to w dużej mierze las. Nasz kraj jest dość mocno zalesiony, a do tego mamy długie tradycje korzystania z jego zasobów. Co roku wielu Polaków wyrusza w poszukiwaniu grzybów, jagód, czy też malin. Poza tym dość prężnie funkcjonują koła łowieckie, u których można zaopatrzyć się w dziczyznę. Pyszne kiełbasy oraz steki z dzika lub sarny to prawdziwe rarytasy, którymi warto się chwalić.
Osoby, które przepadają za surowym mięsem szczególnie polecamy tatar z sarny z dodatkiem czarnuszki, która świetnie się z nim komponuje. Dla ostrości można dodać papryczkę chilli, jednak jeśli ktoś woli użyć typowo polskich składników polecamy świeżo starty chrzan.
.
Składniki
- comber z sarny
- czarnuszka
- ziarno jałowca
- słonecznik
- cebula szalotka
- chrzan
- mały ogórek kiszony
- sól i pieprz
- jajko przepiórcze
.
Sposób przygotowania
Mięso siekamy. Pieprz i jałowiec rozgniatamy w moździerzu. Sarninę doprawiamy solą, pieprzem, jałowcem oraz czarnuszką. Chrzan ścieramy na tarce, ogórki kroimy, cebule obieramy i drobno siekamy. Wszystko razem mieszamy i formujemy odpowiedni kształt. Obok kładziemy ziarna słonecznika, a na wierz dodajemy jajko przepiórcze. Ogórek, cebulę i ziarna możemy położyć również obok mięsa.
.
Smacznego!
Dawid Brandebura