Polska kuchnia to w dużej mierze las. Nasz kraj jest dość mocno zalesiony, a do tego mamy długie tradycje korzystania z jego zasobów. Co roku wielu Polaków wyrusza w poszukiwaniu grzybów, jagód, czy też malin. Poza tym dość prężnie funkcjonują koła łowieckie, u których można zaopatrzyć się w dziczyznę. Pyszne kiełbasy oraz steki z dzika lub sarny to prawdziwe rarytasy, którymi warto się chwalić.

Osoby, które przepadają za surowym mięsem szczególnie polecamy tatar z sarny z dodatkiem czarnuszki, która świetnie się z nim komponuje. Dla ostrości można dodać papryczkę chilli, jednak jeśli ktoś woli użyć typowo polskich składników polecamy świeżo starty chrzan.

.

Składniki

  • comber z sarny
  • czarnuszka
  • ziarno jałowca
  • słonecznik
  • cebula szalotka
  • chrzan
  • mały ogórek kiszony
  • sól i pieprz
  • jajko przepiórcze

.

Sposób przygotowania

Mięso siekamy. Pieprz i jałowiec rozgniatamy w moździerzu. Sarninę doprawiamy solą, pieprzem, jałowcem oraz czarnuszką. Chrzan ścieramy na tarce, ogórki kroimy, cebule obieramy i drobno siekamy. Wszystko razem mieszamy i formujemy odpowiedni kształt. Obok kładziemy ziarna słonecznika, a na wierz dodajemy jajko przepiórcze. Ogórek, cebulę i ziarna możemy położyć również obok mięsa.

 .

Smacznego! 

Dawid Brandebura

Komentarze