Na portalu Smaki z Polski mogliście przeczytać o tradycyjnych, dolnośląskich klopsach królewieckich. Jednak kuchnia dolnośląska zaskakuje wciąż swoimi smakami i oprócz tradycyjnych mięs i ryb możemy znaleźć w niej risotto z truskawkami i szparagami! 

O kuchni dolnośląskiej o jej smakach, aromatach i o tym, że to kuchnia niejednolita rozmawiam z kucharzem Pawłem Muchą. Paweł planuje otwarcie restauracji, w której serwowane będą dania regionalne. A jakie dania są typowe dla tego regionu? Zapraszam do przeczytania wywiadu. 

Potrawy z grzybów należą do tradycyjnych smaków dolnośląskich

Lasy bogate w grzyby to wizytówka Dolnego Śląska Źródło: dayout.lv

Niektórzy twierdzą, że nie istnieje coś takiego jak kuchnia dolnośląska. A jak jest naprawdę?

Prawda jest taka, że kuchnia dolnośląska istnieje i ma się dobrze, problem polega na tym, że tradycyjne potrawy z tego regionu zdążyły dawno przekroczyć granicę Dolnego Śląska, dlatego nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że coś może pochodzić akurat stąd. Aby poznać tę kuchnię, należy by ciekawym świata i poszukiwać wszędzie informacji, nawet w bibliotekach, w starych książkach kucharskich. Niestety, chcąc nie chcąc, nie wszystko można znaleźć w Internecie.

.

Moi dziadkowie mieszkają na Dolnym Śląsku, stamtąd pochodzą moi rodzice, ale nie znam żadnych potraw z tego regionu. A jak to jest z Tobą? Czy mieszkasz tam ‘z dziada pradziada’?

Jestem Dolnoślązakiem tylko w połowie. Druga część rodziny jest przyjezdna, głównie z Ukrainy. To właśnie Dziadek nauczył mnie gotować, w tym wiele tradycyjnych potraw, między innymi klopsiki królewieckie. Ja lubię modernizować te potrawy, dodawać coś nowego od siebie.

.

Czym charakteryzuje się kuchnia Dolnego Śląska?

Kuchnia dolnośląska serwuje nam obficie mięsne potrawy przyrządzone w różny sposób. Kiełbasy, zrazy, kotlety, klopsiki to tylko część tego, czym się może pochwalić ten region. Wiele składników i przypraw zawdzięczamy naszym sąsiadom, którzy przyjeżdżając w te strony, zostawiali kucharzom inspirację.

.

Czy jest to kuchnia jednolita czy jednak czerpie z wpływów innych kultur?

 

Tak jak już wcześniej wspomniałem, kiedyś czerpała z wielu różnych kultur i narodów, na przykład Białorusi czy Ukrainy, wiele potraw wpisanych jest w nasze narodowe menu dzięki Żydom. Obecnie wprowadzane są nowe produkty, w tradycyjnych potrawach znajdzie się nutka nowoczesności.

.

Jakich składników używa się najczęściej do przygotowywania tradycyjnych potraw?

 

Przede wszystkim grzyby – dolnośląskie lasy obfitują w wiele ich rodzajów. Najczęściej używa się też mięs i ryb. Najpopularniejszymi dodatkami pozostają kluski i ziemniaki.

.

Jakie tradycyjne potrawy jada się w tym regionie?

 

Zupa grzybowa, smalec, zrazy, biała kiełbasa, dziczyzna. Ostatnimi czasy popularne stały się pstrąg z Łomnicy, ale też  truskawki i szparagi, okrzyknięte regionalnymi składnikami – czyli wszelkie potrawy wykonane z ich udziałem, na przykład risotto.

.

Czy Dolnoślązacy doceniają swoje regionalne produkty i dania?

 

Można powiedzieć, że większość jednak nie docenia takich potraw. Nie da się ukryć, że na taki stan ogromny wpływ ma wciąż rosnąca popularność fast-foodów. Niektórzy powiedzą, ze przecież bary mleczne są równie mocno oblegane, głównie przez młodych ludzi, jednak nie należy zapominać, że przecież bary mleczne serwują typowo polskie dania, te najpopularniejsze, niekoniecznie musi się tam znajdować coś z kuchni dolnośląskiej, a tym bardziej, nawet jeśli się tam znajdą, nie wszyscy muszą sobie zdawać z tego sprawę.

.

Czy na Dolnym Śląsku istnieje coś takiego jak kulinarny szlak, restauracje, które serwują wyłącznie dania regionalne?

 

Raczej nie. Niestety zarówno w większych miastach, jak i mniejszych miejscowościach, podpatrują i bazują na daniach z innych regionów.

.

Jakie Ty potrawy z regionu lubisz najbardziej i jakie byś polecił?

 

Szczerze? Polecałbym wszystkie potrawy z tego regionu, ponieważ jestem lokalnym patriotą. Co prawda, niektórzy mogą zarzucać, że ta kuchnia jest ciężka i kaloryczna (i należy im przyznać trochę racji), ale myślę naprawdę warto spróbować, choćby w małych ilościach, bo smak jest nieziemski.  

.

Blog Pawła Muchy

Rozmawiała Katarzyna Zarówna

Komentarze