Wszyscy chyba znają kaszubskiego śledzia i kaszubską truskawkę. Oprócz tego, że na Kaszubach można dobrze zjeść i kultywowane są polskie kulinarne tradycje, to klimat tego regionu przeniesie nas do regionalnych chat a nawet zamków krzyżackich.

Beata Waśniewska, z którą postanowiłam porozmawiać o kaszubskiej kuchni jest autorką książki Nowoczesna Kuchnia Kaszubska. Jest absolwentką liceum „Szkoły żon”na Kaszubach, gotuje z wielką pasją, kocha swój region i jego piękno. Od prawie 4 lat prowadzi blog kulinarny promujący kaszubski region. Jest także laureatką licznych konkursów kulinarnych w tym Gdyński Przysmak -wyróżnienie 2011, III miejsce w 2012, II miejsce w 2014 roku. 

.

Jaka jest historia kuchni kaszubskiej?

Kuchnia kaszubska kiedyś uboga, dziś pełna smaków i aromatów. Nie jest zapomniana, ale unowocześniona. Charakteryzuje ją bogactwo ryb, darów lasu i płodów rolnych. Jest ściśle związana z naszym codziennym życiem oraz pracą. W kuchni kaszubskiej wykorzystujemy wszystko to co jest dostępne w sadzie, w ogrodzie w lesie. Wracamy do starych zapomnianych warzyw takich jak: topinambur, jarmuż, skorzonera, brukiew. Odkrywamy na nowo bogactwo owoców z krzewów tj. rokitnik, pigwa czy jarzębina. W listopadzie na talerzach króluje wspaniała gęsina (półgęsek,okrasa). Łączymy śledzia z borówką brusznicą. Lepimy pierogi z dorszem i dynią. Wekujemy warzywa, robimy miód z maślanki. Przygotowujemy swojskie kiełbasy, pieczemy chleb.
 .

Czy są jakieś tradycyjne dania kaszubskie znane w całej Polsce czy jedynie w tym regionie oprócz śledzia po kaszubsku, który jest chyba najbardziej charakterystycznym daniem?

Wszyscy pewnie tak naszą kaszubską kuchnię kojarzą. Dla mnie szczególnie ważne są te dania,które są typowe dla naszego regionu: Nasza słodka truskawka. Wspaniała leśna żurawina. Czernina, kaczka pomorska, kaszubska gęś, legumina, pulki ze śledziem, zupa brzadowa czy zupa z brukwi. Te dania u nas smakują najlepiej.
 .
Kaszubska truskawka

Mus z truskawki kaszubskiej Źródło: Cuda i Smaki Regionu

 .

Fanpejdż i strona internetowa dotyczące kuchni kaszubskiej nazywa się Cuda i Smaki regionu. Wiemy już jakie są smaki Kaszub a jakie są ich cuda?

Na Kaszubach cuda znajdziemy wszędzie w przyrodzie,w starych chatach,w zabytkach,w kulturze,w tradycji. Na moim blogu cuda to piękno Kaszub, miejsca,które warto odwiedzić np. Muzeum Etnograficzne we Wdzydzach Kiszewskich czy Zamek Krzyżacki w Bytowie. Można nawet powiedzieć, że cuda są także na moim kaszubskim talerzu.

Jest Pani autorką książki Nowoczesna Kuchnia Kaszubska. Czy jest Pani Kaszubką z ‘dziada pradziada’?

Jestem Kaszubką od urodzenia. Moi dziadkowie pochodzili z południowej części Kaszub z okolic Kościerzyny.Chociaż od urodzenia mieszkam w Gdyni,to każdą wolną chwilę spędzałam z dziadkami.Od rana towarzyszyłam mojej babci w jej kaszubskiej kuchni,gdzie na placie bulgotał rosół na wiejskiej kurze z warzywami z przy domowego ogródka.Pachniało świeżym chlebem i wiejskim masłem.W spiżarni w dużych lnianych workach leżały suszone owoce:gruszki, śliwki,jabłka, wyjadałam je ze smakiem. Oblizywałam usta po powidłach śliwkowych. Zachwycałam się smakiem śledzi w zalewie octowej, które pływały w dużej wazie. Uwielbiałam marynowane prawdziwki i wędzonego węgorza. Bardzo chciałam te smaki, zapachy i wspomnienia zapisać i przekazać dalej, dlatego powstała moja książka. Znajdziemy w niej 70 przepisów kuchni kaszubskiej na dania mięsne, ryby, przekąski,zupy, słodkości, dania mączne, dania z warzyw i grzybów oraz dania dla dzieci. W książce są te tradycyjne, które pamiętam z dzieciństwa tj.zupa brzadowa (z suszonych owoców), legumina, grysik z jagodami itd. Oraz mnóstwo moich nowoczesnych pomysłów np.: gęsie udka w sosie rokitnikowo-pigwowym czy śledzik z musem z awokado.
.

Czy na Kaszubach znajdziemy miejsca, w których można zjeść tradycyjne potrawy, czy tradycje kulinarne są wciąż kultywowane?

Oczywiście jest takich miejsc coraz więcej. Serdecznie zapraszam do Perełki Kaszub: Chmielna, do pięknych Ostrzyc (tam zjemy przepyszne ryby słodkowodne pod każdą postacią), w Pucku a nawet w Gdańsku kaszubskie przysmaki na pewno dostaniemy.
 .
Kaszubska kuchnia regionalna

Kuchnia kaszubska jest unowocześniana i odkrywana na nowo Źródło: Cuda i Smaki Regionu

 .

Kuchnia kaszubska jest kuchnią regionalną, czy jest doceniana przez mieszkańców regionu?

Jest doceniania a wręcz uaktywniana.  Powstają nowe koła gospodyń wiejskich, gdzie panie odkopują stare przepisy, tchnąc w nie ducha nowoczesności. Młodzież z wielką radością poznaje kuchnię kaszubską. Przekonałam się o tym podczas promocji mojej książki w Bytowie gdzie przyszła młodzież z „gastronomika”. Seniorzy również bardzo chętnie rozmawiają na temat kuchni kaszubskiej, wspominają i próbują odtworzyć te smaki w swoich kuchniach.

Jakie są Pani ulubione smaki, zapachy i aromaty kuchni kaszubskiej?

Moją ukochaną potrawą jest ferkase (kura w białym sosie podana z ryżem). Ta potrawa jest wyjątkowa w smaku ponieważ przygotowywana jest na wiejskiej kurze. Gotujemy z niej rosół,osobno przygotowujemy ryż, a esencją smakową jest aksamitny słodko-kwaśny biały sos na bazie soku z agrestu i cytryny. Polecam spróbować. Bardzo lubię plińce (czyli placki ziemniaczane) na słodko z cukrem i z żurawiną czy na słono z musem śledziowym.Wszystkie kaszubskie zupy: zacierki,polewki. Moją ulubioną przyprawą w kuchni kaszubskiej jest świeży lubczyk, który dodaje niemal do każdej potrawy.
 
.
Rozmawiała Katarzyna Zarówna

Komentarze