Kuchnia mazurska jest dziś niedoceniana – mówi moja rozmówczyni, mieszkanka Mazur z dziada pradziada. W tej kuchni bardzo korzysta się z darów natury a więc grzybów, ryb czy dziczyzny. 

szczupak

Mięso tej ryby jest bardzo cenione w całej Europie.

Na Mazurach potrawy z ryb są szczególnie doceniane. Najważniejsze jest to, że pochodzą one ze sprawdzonych źródeł, z lokalnych hodowli. Ryby są świeże i można przyrządzać je na wiele sposobów. Ale czy znane są Wam pierogi z rybą, a dokładniej ze szczupakiem?

Mięso tej ryby jest bardzo cenione w całej Europie. Szczupak idealnie nadaje się do faszerowania, jednak z reguły się go nie wędzi. Jego mięso jest bowiem dość suche. Ponadto jest delikatne, ma jasny kolor, niską zawartość tłuszczu. 

Na Mazurach możemy zjeść ryby w każdej postaci, jednak w połączeniu z mącznym ciastem wydobywamy ich niezwykły smak. Pierogi ze szczupakiem to jedno z tych niesamowitych połączeń. 

.

O przygotowywaniu tradycyjnych mazurskich pierogów ze szczupakiem oraz o mazurskich smakach opowiada szefowa kuchni z restauracji Stary Młyn w Upałtach, pani Jolanta Miłosz. 

.

Jak przygotowuje się tradycyjne mazurskie pierogi?

Do przygotowania ciasto potrzebujemy mąkę, jajko, sól i wodę. Mąkę dostarcza nam pobliski młyn. Jest to tzw. mąka pierogowa. Jeżeli chodzi o farsz to najpierw szczupak zostaje sparzony i zmielony przez maszynkę. Dodajemy do niego odrobinę wędzonej ryby, dość tłustej ponieważ mięso szczupaka jest mięsem suchym. Do mięsa szczupaka możemy dodać np. wędzoną sieję. Całość doprawiamy, dodajemy jajko, natkę pietruszki, sól, pieprz a także cytrynę. Jeżeli chodzi o ryby to wszystkie przywożone są ze sprawdzonego źródła, mamy już swojego stałego dostawcę.

.

Ile czasu trwa przygotowanie pierogów?

Ze względu na to, że wszystko robimy ręcznie, trwa to dość długo. A im więcej turystów, tym więcej musimy ulepić pierogów. Każdy chce spróbować tradycyjnego, mazurskiego dania.

.

Z czym podawane są mazurskie pierogi?

Najczęściej podajemy je z cebulką usmażoną na maśle, lub z sosem cytrynowo- maślanym.

 

Czy mazurskie pierogi były potrawą świąteczną?

Ze względu na to, że kuchnia mazurska to przede wszystkim ryby, potrawy z nimi związane były jedzone na co dzień.  Jestem mieszkanką Mazur z krwi i kości i pamiętam, że te pierogi robiła jeszcze moja prababcia. Pamiętam ich smak z dzieciństwa. Jedliśmy je w ciągu tygodnia, natomiast od święta  że przygotowywany był królik, czy gęś duszona.

.

Czym charakteryzuje się kuchnia mazurska?

Kuchnia mazurska nie jest dziś doceniana. Mamy w niej jednak wiele produktów takich jak grzyby, dziczyzna, oczywiście ryby ale dużo potraw przygotowywanych jest także z ziemniaków. Tradycyjne potrawy to kartacze, plińce, zupy rybne, a także babka czy kiszka ziemniaczana. Kuchnia mazurska jest wyjątkowa, a wszystkie produkty mamy na wyciągnięcie ręki. Kiedy z Panią rozmawiam z okna widzę jezioro Upałckie, a gdyby przejść się jeszcze dalej to 1,5 km stąd jest kolejne jezioro – Niegocin więc wszystkie potrawy związane są z tym, co w regionie mamy w lasach czy jeziorach.

.

Więcej materiałów na temat kuchni regionalnej przeczytasz: TUTAJ

Rozmawiała Katarzyna Zarówna

Komentarze