Mazury to bogactwo lasów, jezior i produktów, z których można wyczarować świeże i pyszne potrawy. 

Plińce z mięsem

Plińce podawane są z sosem grzybowym Źródło zdj. Stary Młyn

Kuchnia mazurska to również efekt wpływów niemieckich więc obecne są w niej w dużej mierze ziemniaki, a także kapusta. Ziemniaki to podstawa wielu dań regionalnych, a placki ziemniaczane znane są chyba w całej Polsce. Zależnie od regionu nazywane są plyndzami, plindzami, plendzami czy plackami kartoflanymi. Ziemniaki na przełomie XIX i XX stały się jednym z podstawowych produktów żywnościowych. W kuchni mazurskiej również możemy odnaleźć ich smak w babce ziemniaczanej czy właśnie w plińcach.

 

O tym czy jest to typowa mazurska potrawa i jak się ją przygotowuje rozmawiam z szefową kuchni restauracji Stary Młyn w Upałtach, Jolantą Miłosz.  

.

Co to są plińce? 

Plińce ziemniaczane to potrawa pochodzenia litewskiego, to po prostu placki ziemniaczane znane w całej Polsce. Na Mazurach ta potrawa jest bardzo popularna, jednak my robimy ją z mięsem mielonym, a w tym regionie kucharze też często wkładają do plińcy plasterek wędzonej szynki.

.

Jak przygotowuje się plińce z sosem grzybowym?

Do robienia plińcy używamy ziemniaków od sprawdzonego gospodarza. Ziemniaki są tarte razem z cebulką, ale również dodaję do nich poszatkowane warzywa takie jak marchewka, pietruszka i seler. Ciasto na plińce doprawiam też solą, pieprzem i majerankiem, dodaję oczywiście jajko. Do plińcy nie stosuję w ogóle mąki. 

.

Państwa plindze podawane są także z mięsem mielony, jak się je przygotowuje? 

Karkówka i szynka są pieczone a wcześniej oczywiście przyprawiane. Po upieczeniu mielimy mięso na sicie o grubych oczkach.

.

Kiedy wszystkie składniki dania są już gotowe co się robi dalej? 

Na patelni smażymy plińce. Mają być niezbyt duże. Na placek kładziemy mielone mięso i przykrywamy je drugą warstwą ciasta na plindze. Kiedy są już usmażone polewamy je sosem grzybowym.

.

Jak przygotowuje się taki sos? 

Używamy do niego grzybów, które są zbierane w pobliskich lasach. Są to głównie prawdziwki i podgrzybki. Sos gotuje się około dwóch godzin, zabielam go również mąką i dodaję przyprawy.

.

Ile czasu trwa przygotowanie tej potrawy?

Najbardziej pracochłonny jest sos, bo grzyby muszą się dość długo gotować. Również upieczenie i zmielenie mięsa trochę trwa. Smażenie samych plindzy i nałożenie wszystkich składników to już jest kwestia kilkunastu minut. Jednak wcześniej wszystko już trzeba przygotować.

.

Czy jest to potrawa typowo mazurska?

To danie to połączenie naszej mazurskiej kuchni z kuchnią litewską. Ziemniaki są obecne w u nas chociażby pod postacią właśnie plindzy czy babki ziemniaczanej. W tej potrawie można odnaleźć silne akcenty Mazur chociażby grzyby czy właśnie ziemniaki. W naszym rejonie potrawę tę przygotowuje się również wkładając zamiast mięsa mielonego plasterek wędzonej szynki.

 

.

Rozmawiała Katarzyna Zarówna

 

Komentarze