Kuchnia świętokrzyska bogata jest w dania mączne, ziemniaczane a także w kasze. Mięsne pokarmy spożywano dość rzadko. 

.

zakwas

Zakwas na żurek

Bardzo zagadkowe nazwy potraw są charakterystyczne dla tego regionu. Wśród nich możemy znaleźć takie dania jak zalewajka, zmiocarz czy kugiel. Żurek świętokrzyski na zakwasie jest także tradycyjnym daniem tego regionu. Nazwa żur pochodzi od dawnego niemieckiego wyrazu sūr, dziś sauer – kwaśny (s)kisły.

Właśnie taki smak powinien mieć żur świętokrzyski. Żurek świętokrzyski to danie wytworzone w wyniku kiszenia mąki żytniej z dodatkiem czosnku lub innych przypraw smakowych np. kminku.

.

W jaki sposób przygotowuje się prawdziwy świętokrzyski żurek oraz jakie są jego podstawowe składniki rozmawiam z Elżbietą Cecot, szefową kuchni restauracji Olimpijska w Kielcach.

 

W jaki sposób przygotowuje się prawdziwy świętokrzyski żurek oraz jakie są jego podstawowe składniki rozmawiam z Elżbietą Cecot, szefową kuchni restauracji Olimpijska w Kielcach.

 

Jakie są podstawowe składniki żurku świętokrzyskiego?

Jest to przede wszystkim kiełbasa podwędzana, boczek wędzony, cebulka i zakwas, który sami robimy.

.

Jak przygotowuje się żurek?

Kiełbasę pokrojoną w plasterki podsmażamy z cebulą, dodajemy boczek, następnie czosnek przeciśnięty przez praskę. Czosnek dodajemy pod koniec smażenia, żeby wydobyć jego smak. Doprawiamy liściem laurowym, majerankiem, zielem angielskim. Dodajemy zakwas, który przygotowujemy z chleba razowego i czosnku,mąki, liść laurowy, ziele angielskie oraz wody. Zakwas, aby był gotowy do dodania go do żurku, musi odczekać około 5 dni. Całość doprawiamy solą i pieprzem, śmietaną a także dodajemy chrzan. Nie jest to zbyt pracochłonna potrawa. Oprócz tego, że trzeba poczekać aż zakwas będzie gotowy, przygotowanie porcji na 10 osób zajmuje około godzinę.

.

Z czym podaje się żurek?

Żurek świętokrzyski podajemy z jajkiem pokrojonym na cztery części. Często podajemy do żurku naszym gościom również bułkę, a żurek posypujemy koperkiem.

.

Czy to potrawa świąteczna czy jada się ją na co dzień?

Żurek z białą kiełbasą tradycyjnie podawany jest na Wielkanoc, natomiast nasz świętokrzyski z jajkiem jemy na co dzień. Chociaż w swoim menu mamy wiele innych zup, goście najbardziej lubią właśnie żurek. Zupa ta jest dość syta i zazwyczaj kobiety jedzą tylko żurek, natomiast mężczyźni zamawiają jeszcze drugie danie.

.

Jaki smak powinien mieć tradycyjny żurek?

Żurek powinien mieć kwaskowaty smak, a nasz dodatkowo wzbogacony jest jeszcze o chrzanową nutę.

 

 

Rozmawiała Katarzyna Zarówna

Komentarze