Sąsiedztwo morza, pól, jezior i lasów sprawiało i nadal sprawia, że kulinarne dziedzictwo Kaszubów jest bardzo bogate. Najbardziej znanymi potrawami są śledzie po kaszubsku a także, znane dzięki politykom kaszubskie truskawki, które podobno nie mają sobie równych.
Kaszubi to naród bardzo ciężko pracujący. Potrawy, które jedli Kaszubi musiały być więc proste i szybkie w przygotowaniu a także łatwo dostępne. Wiele przepisów przetrwało dzięki przekazywaniu ich sobie z pokolenia na pokolenie. Dlatego też, wiele z nich to przepisy z wielowiekową tradycją.
Gotowi na świąteczny bigos po kaszubsku?
.
Składniki
- 1 kg kapusty kiszonej
- 3 papryki konserwowe
- kawałki wędlin lub mięs
- świeża żurawina
- 1 łyżka dyni w occie
- 4 szt.suszonej śliwki wędzonej
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- ziele angielskie
- liście laurowe
- ziarna jałowca
- 4 suszone grzyby
- tymianek
- keczup – dwie łyżki
- cukier – łyżeczka
- sól
- pieprz czarny mielony
.
Sposób przygotowania
Przygotowanie kaszubskiego bigosu świątecznego jest bardzo proste! Zaczynamy od płukania kapusty kiszonej a następnie ją kroimy. Potem wkładamy ją do garnka i dodajemy trochę wody. Po kolei dodajemy wspomniane w przepisie przyprawy, dolewamy olej i niewielką ilość keczupu. Po chwili dodajemy pokrojony czosnek (można go oczywiście również wydusić, ale ja preferuję pocięty). Teraz nadszedł czas na suszoną śliwkę i suszone grzyby. Po nich dorzucamy odpowiednio pokrojoną dynie (np., w kostkę), paprykę konserwową i żurawinę. Dopiero teraz nadszedł czas na kawałki wędlin lub mięsa.
Teraz czeka nas półtora godziny mieszania podczas gotowania. Nie wolno o tym zapomnieć, żeby nie doszło do przypalenia bigosu i garnka. Po upływie godziny i piętnastu minut dodajemy cukier, sól oraz pieprz.
Gotowe! Smacznego i wesołych świąt!
.