Kuchnia śląska to nie tylko ciężkie mięsne potrawy. To również pyszne desery czego przykładem jest Szpajza.

Tradycyjnie na Śląsku podaje się szpajzę białą lub cytrynową, choć na święta zdarzała się również czekoladowa. Na ziemi tarnogórskiej, gdzie była bardzo popularna przygotowywano również odmiana agrestową oraz wiśniową. Szpajza zwykle gościła podczas wesel, komuni, odpustów itd.

Głównym składnikiem są jajka, które  zawierają bardzo dużo substancji odżywczych i są podstawą wielu potraw. W Polsce najczęściej spożywa się jaja kurze. Jaja towarzyszą człowiekowi od początku jego istnienia.

Robiąc szpajzę cytrynową warto zwrócić uwagę na to co zawiera cytryna. Cytryna to dobre źródło beta-karotenu, witamin z grupy B, E, potasu, magnezu, sodu i żelaza. Są w niej też terpeny pobudzające wytwarzanie śliny. A ponieważ wraz z wydzielaniem śliny rośnie produkcja enzymów trawiennych, cytryna pobudza procesy trawienne, przyśpieszając oczyszczanie organizmu – sprzyja zatem odchudzaniu. Warto zacząć dzień od szklanki wody z plasterkiem cytryny.

.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 80 g cukru
  • sok z 1,5 cytryny
  • galaretka cytrynowa
  • 150 ml wody

.

Sposób przygotowania:

W wodzie rozpuszczamy galaretkę, studzimy i dodajemy sok z cytryny. Białka ubijamy z połową cukru na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem na parze, dodajemy galaretkę, skórkę z cytryny. Stopniowo łączymy z pianą, przekładamy do miski i wstawiamy do lodówki na 6 godzin.

.

Smacznego!

Dawid Brandebura

Komentarze