Wiosenne warsztaty serowarskie i chlebowe Akademii Siedliska pod Lipami

Akademia Siedliska pod Lipami zaprasza na wiosenne warsztaty serowarskie i chlebowe. Podczas kwietniowych i majowych warsztatów oprócz nauki serowarzenia i pieczenia chleba na zakwasie Akademia proponuje również przygodę z chwastami – czyli jak twórczo wykorzystać dary natury w kuchni i w jaki sposób połączyć smaki zrobionych własnoręcznie serów podpuszczkowych z bogactwem z łąk, pól i ogrodów. W programie warsztatów sery: koryciński, żuławski ser podpuszczkowy z ziołami, gouda, camembert, ser typu oscypek i mozarella, a także wypiek chleba wiejskiego. Wszystkie sery wytwarzane przez Akademię zawierają wyłącznie podpuszczki roślinne lub mikrobiologiczne i mogą trafić na wegetariańskie stoły.

Zapraszamy Was również do cykluJak zostać serowarem?”, czyli jak zacząć przygodę z własnoręcznie przygotowanymi serami. 

.

Warsztaty serowarskie

Jak własnoręcznie zrobić ser dowiedzieć się można na warsztatach Źródło: Akademia Siedliska Pod Lipami

 

 

 

 

 

 

 

.

Kalendarium warsztatów

 

13 – 15 marca – Zamek Ryn. Mazury

Warsztaty serowarskie i chlebowe

820 zł/osoba.

Cena obejmuje dwa noclegi, posiłki w zamkowej restauracji oraz atrakcje oferowane gościom przez hotel – m.inn. Basen kasyno, zwiedzanie zamku z przewodnikiem.

 

21 – 22 marca  – Dolny Śląsk, Góry Sowie (68 km od Wrocławia)

III Dolnośląskie Warsztaty Serowarskie i Chlebowe

Gospodarstwo Agroturystyczne Mała Sowa

390 zł/osoba

W cenie udział w warsztatach, nocleg i posiłki z lokalnych produktów.

 

18 – 16 kwietnia  – Folwark Wąsowo, Wielkopolska (50 km od Poznania)

Warsztaty serowarskie i chlebowe oraz wspólne gotowanie z wykorzystaniem pierwszych ziół i chwastów zebranych wspólnie podczas porannej wyprawy na łąki

390 zł/osoba

W cenie udział w warsztatach, nocleg, posiłki i nauka rozpoznawania wczesnych, jadalnych chwastów.

 

25 -26 kwietnia – Antoniew, Puszcza Bolimowska ( w połowie drogi między Warszawą, a Łodzią )

Gospodarstwo Agroturystyczne Antoniew

Warsztaty serowarskie i chlebowe oraz wspólne gotowanie z wykorzystaniem pierwszych ziół i chwastów zebranych wspólnie podczas porannej wyprawy na łąki

390 zł/osoba

W cenie udział w warsztatach, nocleg, posiłki i nauka rozpoznawania wczesnych, jadalnych chwastów.

 

16-17 maja – Leśny Dworek, Kryłatka na Podlasiu

III Podlaskie Warsztaty Serowarskie i Chlebowe

390 zł/osoba

Cena obejmuje udział w warsztatach, nocleg, naukę rozpoznawania i wykorzystania w kuchni jadalnych chwastów i ziół z podlaskich łąk oraz posiłki przygotowane przez gospodynię – Małgorzatę Ostapowicz, mistrzynię kuchni podlaskiej, laureatkę licznych konkursów kulinarnych. Na chętnych czeka ruska bania

.

Joanna Włodarska 

Akademia Siedliska Pod Lipami

Komentarze