Seler jest bardzo zdrowym warzywem, często wykorzystywanym w polskiej kuchni. Jak się okazuje poza przygotowaniem tradycyjnych potraw można z niego również zrobić zdrowotne wino.

Wino z selera ma wzmacnia i oczyszcza organizm, pomaga leczyć nerki oraz pozytywnie wpływa na proces przemiany materii i odchudzanie. Uzyskane wino należy pić 3 razy dziennie po jednej łyżce.

Właściwości selera były znane Egipcjanom już przed kilku tysiącami lat. Seler był wykorzystywany jako lek na reumatyzm, artretyzm, bóle neuralgiczne, wysokie ciśnienie, zaostrzenie apetytu i wzmocnienie układu nerwowego. Obecnie, świeże warzywa naciowe i korzeniowe są składnikiem prawie każdej diety odchudzającej. Seler korzeniowy zawiera wiele składników mineralnych, m.in. potas, żelazo, magnez oraz witaminy. Ponadto seler jest uważany za afrodyzjak ze względu na właściwości zwiększające potencję.

Winorośl pochodzi prawdopodobnie z obszaru Kaukazu, gdzie krzewy winne oplatały drzewa. Naturalne występowanie licznych gatunków drożdży na skórkach owoców sprzyjało odkryciu procesu fermentacji winogron i właściwości produktu. Uprawą winorośli zajęto się najpierw w Azji Mniejszej, a następnie w basenie Morza Śródziemnego, a podczas podbojów Greków i przede wszystkim Rzymian poszerzono obszar nasadzeń o nowe krainy. Tłoczenie soku winogronowego rozpoczęli starożytni Egipcjanie.

.

Składniki:

  • 2 korzenie selera
  • 0,7 litra białego, wytrawnego wina
  • 2 łyżki ususzonej pokrzywy

.

Sposób przygotowania:

Seler ucieramy na tarce i wrzucamy do słoja. Dodajemy pokrzywę, a następnie zalewamy winem. Odstawiamy na 2 tygodnie co jakiś czas wstrząsając. Filtrujemy i przelewamy do butelki. Przechowujemy w lodówce.

.

Smacznego!

Dawid Brandebura

Komentarze