Choć w Polsce znany jest od X wieku to jego historia jest znacznie dłuższa i sięga czasów neolitu. 2,5 tys lat temu znaleziono jego owoce w osadach niemieckich i szwajcarskich. 

Starożytni Grecy i Rzymianie również znali i używali tej przyprawy. W Grecji używany był nie tylko jako przyprawa ale również lekarstwo, ale o właściwościach kminku, za chwilę. W Polsce we wczesnym średniowieczu również używano kminku o czym możecie przeczytać w artykule o pożywieniu dawnych Słowian.

.

Kminek uważany był za roślinę magiczną

Kminek ma nie tylko zastosowanie kulinarne Źródło: www.thechinesequest.com

.

Czarodziejska przyprawa

Kminek uważany był za czarodziejskie ziele. Odstraszał więc złe duchy i był składnikiem miłosnych napojów. W całej średniowiecznej Europie kminku używano do mięs, zup oraz pieczywa. Kminek jako lekarstwo starożytnych greków zauważono również w średniowieczu i leczono nim dolegliwości żołądkowe czy nawet środek moczopędny. W Polsce kminek doczekał się kilku nazw, ze względu nas swoją długą tradycję w naszym kraju. Nazywa się więc go tradycyjnie kinin, karulek czy kmin polny. Oprócz zastosowania kulinarnego kminek często dodawany jest do kosmetyków takich jak kremy czy mydła. 

.

Kminek w kuchni

Gdyby się uprzeć i uwielbiać kminek do granic możliwości nie byłoby potrawy, do której nie można by było dodać tej przyprawy. Wiele polskich potraw nie istnieje w ogóle bez kminku lub po prostu nie smakuje, tak jak smakować powinny. Przyprawę tę Polacy chętnie dodają do kiszonej kapusty, bigosu, kiełbas, chleba, schabu czy pieczonych ziemniaków. Jego aromat jest tak charakterystyczny, że nic dziwnego, że jak Polska długa i szeroka, kminek dzieli Polaków na swoich zaciekłych wrogów i wielbicieli.

Ponadto, kminek jest doskonały do wódek czyli np. kminkówki, ale również zup takich hak grzybowa czy jarzynowa. A jeśli ktoś nie jadł zupy kminkowej niech żałuje! Przyprawa ta zyskała również uznanie kuchni regionalnych, a spotkać ją można na przykład w województwie wielkopolskim w dodatku do smażonego sera, ale również na Pomorzu czy Kaszubach. Warto tam spróbować sera topionego na parze właśnie z dodatkiem kminku. 

Kminek to świetny dodatek do różnego rodzaju wędlin i mięs, a zwłaszcza baraniny, kiełbas, dziczyzny czy wieprzowiny. Dzięki kminkowi aromat i smak potraw zostaje wyeksponowany, a poza tym kminek pomaga w przyspieszeniu kalorycznych potraw. Same zalety! 

.

Właściwości lecznicze

Trudno uwierzyć, że przyprawa tak doceniana w kuchni ma również wiele właściwości leczniczych. Kminek zawiera bowiem w sobie witaminę C, sole mineralne, garbniki czy białka. A jak te i inne składniki kminku wpływają na nasz organizm? 

Dzięki składnikom zawartym w kminku przyprawa ta działa moczopędnie, przeciwzapalnie, jest również sprzymierzeńcem w walce z miażdżycą, ale też zmniejsza ryzyko zachorowań na raka. Poza tym jest świetnym lekarstwem na ból głowy. Kminek dobrze działa również na układ trawienny, wzdęcia czy bóle menstruacyjne. Często stosuje się go również w leczeniu górnych dróg oddechowych. 

Kminek poprawia również apetyt i odświeża oddech. Leczy także stany zapalne i bakteryjne skóry.

.

Opracowała Katarzyna Zarówna

Komentarze