Produkcja ekologicznej żywności nie powinna być traktowana jako sposób na zarabianie dużych pieniędzy. Trzeba mieć do tego serce – rozmowa z Tadeuszem Januszewskim, właścicielem gospodarstwa i przetwórni ekologicznego „JANTAR”.

logo eko.

Na Państwa stronie można znaleźć motto „jedz zdrowo, żyj zdrowo”. Czy żywność wyprodukowana ekologicznie rzeczywiście pozwala chronić nasze zdrowie?

Podszedłbym do tego w ten sposób: każda żywność surowa, czy też ugotowana w domu jest zawsze zdrowa, a nasza ekologiczna – mniej nafaszerowana różnymi chemikaliami. Jednak chciałbym podkreślić, że każda żywność nieprzetworzona jest zdrowa,ponieważ przemysł zawsze dokłada swoje „3 grosze”.

 .

Czy Polacy chętnie kupują produkty ekologiczne?

Są dwie grupy społeczne, które wykazują duże zainteresowanie tego typu produktami. Po pierwsze: są to osoby starsze, które ze względu na swoje zdrowie oraz chęć utrzymania lepszej formy decydują się kupować żywność ekologiczną oraz młode mamy, które chcą dbać zarówno o siebie, jak i o swoje dzieci.

.

żywność ekologiczna

Żywność ekologiczna jest certyfikowana i wielokrotnie sprawdzana przez odpowiednie instytucje, a procesy technologiczne produkcji przetworzonej żywności przechodzą odpowiednie badania. fot. www.ekojantar.pl

.

A ludzie młodzi?

Młodzież często podejmuje decyzje odnośnie swojego sposobu odżywiania się w sposób świadomy. Jednak do większości powoli zaczyna docierać, w jaki sposób należy się odżywiać, aby nie odbiło się to w przyszłości negatywnie na ich zdrowiu.

.

Co mona znaleźć w Państwa ofercie?

Nasza oferta jest bardzo szeroka, a wszystkie produkty można oczywiście znaleźć na naszej stronie internetowej.  Jest to 140 produktów przetworzonych, plus około 100 pozycji warzyw oraz owoców. Jest to bardzo szeroka gama – od owoców i warzyw bardzo wczesnych po bardzo późne. Owoce i warzywa są przechowywane w chłodni i dostępne przez 10 miesięcy w roku.

.

Co wśród tych produktów cieszy się największym uznaniem lub też popularnością?

Jest jedna rzecz, którą zrobiłem – nazwijmy to – z przekory. Mam tu na myśli przekąskę dla odważnych, a jest to faszerowany papryką ostrą ogórek w zalewie octowej.

Jest to produkt budzący zainteresowanie ze względu na swój zaskakujący smak i wygląd oraz papryka konserwowa i ogórek w zalewie octowej z dodatkiem soku pomidorowego i różnorodna oferta soków z owoców.

Są to produkty, które moi kontrahenci preferują i nie mogą się nadziwić, że może być coś tak smacznego. Jako ciekawostkę dodam jeszcze, że wszystkie warzywa konserwujemy za pomocą własnych octów owocowych. Posiadamy octy jabłkowe, śliwkowe, truskawkowe, brzoskwiniowe, morelowe. Niektóre potrawy aż się proszą o dodatek takich komponentów. Jest to rzecz nie do końca odkryta przez Polaków, ponieważ rzadko kiedy znajdziemy w ofercie producenta octy owocowe, a szkoda, bo mogę zagwarantować, że potrafią pozytywnie zaskoczyć.

.

Jaka jest różnica między żywnością zdrową a ekologiczną?

Dobrze, że Pani o to pyta. Używanie określenia „zdrowa żywność” jest prawnie zakazane. Żywność ekologiczna jest certyfikowana i wielokrotnie sprawdzana przez odpowiednie instytucje, a procesy technologiczne produkcji przetworzonej żywności przechodzą odpowiednie badania. Nadzór odpowiednich służb jest bardzo restrykcyjny.

Z tego powodu producenci żywności ekologicznej mają dużo pracy – należy dokładnie opisać, co robiliśmy na polu w danym momencie, w którym dniu… Krótko mówiąc – proces wytwarzania takiej żywności jest bardzo rygorystyczny. Opisuje się co się działo z rośliną od momentu, kiedy jest nasionem, aż po osiągnięcie dojrzałości. Żywność ekologiczna jest całkowicie nadzorowana przez jednostki certyfikujące, IJHAR-S oraz SANEPID.

Czyli propagowane hasła, że dany sklep posiada „zdrową żywność” można uznać jedynie za chwyt marketingowy? Jeżeli dany producent nie posiada certyfikatu ekologicznej żywności, to tak naprawdę, reklamowany produkt z pozytywnym oddziaływaniem na nasze zdrowie może mieć niewiele wspólnego.

Dlaczego to hasło jest prawnie zakazane? Uważam, że nie należy używać hasła „zdrowa żywność”, bo przecież każda żywność dostępna na rynku musi być zdrowa – nie możemy się od niej pochorować. Od tego jest przecież np. sanepid, który to gwarantuje.

Określenie „żywność ekologiczna” informuje nas o tym, że podczas uprawy i produkcji nie było używanej chemii syntetycznej, a produkty są od niej wolne.

.

Posiadacie Państwo wiele certyfikatów oraz dyplomów

Owszem. Niedawno uzyskaliśmy wyróżnienie, które jest dla mnie bardzo ważne. Otrzymaliśmy je w Warszawie na Międzynarodowych Targach Zdrowej Żywności, w których brało udział 200 wystawców z całego świata.

Eko Jantar dostał wyróżnienie za wszystkie produkty, w przeciwieństwie do firm pozostałych, które zostały nagrodzone jedynie za pojedyncze produkty. Jestem usatysfakcjonowany, ponieważ jest to dla nas duże osiągnięcie. Jesteśmy wielokrotnymi laureatami licznych konkursów, co świadczy o naszym fachu.

Produkty są oceniane pod kątem naturalności oraz zawartości konserwantów. Na dzień dzisiejszy posiadamy 64 produkty nagrodzone w konkursie „ AGRO POLSKA”. Bardzo mnie to cieszy, ponieważ jest to ocena fachowców, którzy sprawdzają wartość smakową, skład produktów oraz tradycyjny sposób wytwarzania. Taki produkt ma prawo nosić symbol polskiej flagi z zielonym listkiem. 

.

Aby zapoznać się z produktami Eko Jantar, zajrzyj na stronę internetową: KLIKNIJ

 

.

 Rozmawiała Anna Białka

 

 

Komentarze