at2

Polska scena piwowarska dzieli się na to, co było przed Pintą, i na to, co po niej. W stwierdzeniu tym nie ma żadnej przesady; debiut browaru na II Festiwalu Dobrego Piwa we Wrocławiu i pierwsza warka Ataku Chmielu, wyznaczyły w naszym rodzimym piwowarstwie zupełnie nowy kierunek. W 2011 roku  rozpoczęła się w Polsce prawdziwa piwna rewolucja.

Browar Pinta został założony przez Ziemowita Fałata, Grzegorza Zwierzynę oraz Marka Semlę. Od 3 lat panowie niosą kaganek piwnej oświaty warząc kontraktowo w Browarze na Jurze i wprowadzając na polski rynek najróżniejsze piwne style. Dla wielu piwoszy spotkanie z Pintą było pierwszą okazją do spróbowania stotu, angielskiego bittera, fińskiego sahti, dymionego koźlaka, czy… American India Pale Ale.

AIPA to gatunek, który śmiało można nazwać skarbem piwnej rewolucji. Zgodnie z wskazówką w nazwie, styl historycznie powiązany jest z Indiami. W czasach, gdy Wielka Brytania była kolonialną potęgą, rzesze przedsiębiorców, gubernatorów, żołnierzy stacjonujących w Indiach, stanęły przed nie lada problemem. Wszyscy byli spragnieni i stęsknieni. Potrzebowali piwa.

POTRZEBA MATKĄ… RECEPTURY

Beczki wysyłane z Wysp niezbyt dobrze znosiły długą podróż; sztormy i upały nie ułatwiały transportu i cenny ładunek zbyt często docierał na miejsce skwaśniały. W obliczu klęski podjęto próbę wyprodukowania piwa, które przetrwa 5 miesięcy na statku. Żeby osiągnąć cel zastosowano dwa zabiegi, po pierwsze mocniej je nachmielono – chmiel ma właściwości bakteriobójcze, jest doskonałym konserwantem; po drugie uwarzono piwo bardziej wytrawne. W ten sposób powstało klasyczne India Pale Ale.

Dzięki amerykańskim odmianom chmielu klasyczny styl zyskał nowe życie. Amerykańskie chmiele pachną cytrusami, kwiatami, żywicą, trawą, wieloma rodzajami owoców; obłędnym aromatom towarzyszy intensywna, przyjemna goryczka.

NOWY, LEPSZY WYMIAR GORYCZKI

at1

Atak Chmielu był pierwszym komercyjnym piwem w tym stylu, uwarzonym w Polsce, jego parametry to 15,1% ekstraktu i 6,1% alkoholu. Miedziano-bursztynowy, treściwnapój świetnie wpisuje się w wymogi gatunku. Piękna, gęsta piana oblepiająca szkło długo cieszy oko, w zapachu mieszają się kwiaty, cytrusy i sosna, właściwie można by nasycić się tu samym aromatem. W smaku piwo jest doskonale wyważone. Chmielowa, owocowo-kwiatowa kompozycja smacznie współgra z solidną, słodową podstawą. Całość jest bardzo przemyślana, harmonijna, każdy element receptury ma sens, każdy składnik ma znaczenie. To piwo, którego picie sprawia prawdziwą przyjemność.

American India Pale Ale to oryginalny styl, który otwiera przed piwoszami wrota do innego wymiaru. Atak Chmielu dla wielu będzie zaskoczeniem, wielu złapie się za głowę i zwątpi we wszystko, co piło do tej pory… ale i dla wielu pierwszy łyk będzie początkiem pięknej, piwnej przygody.

.

Anna Bieńkowska

Centrala Piwna

.

Inne polskie piwa w tym stylu: Megaloman – Browar Ursa Maior, Red AIPA – Browar Haust, Rowing Jack – AleBrowar, Dr Brew AIPA, Ninkasi AIPA.

Komentarze