Mało kto wie, że bajgle pochodzą z Krakowa, skąd zostały przywiezione do Nowego Jorku. Bajgiel z łososiem to świetny pomysł na śniadanie, które łatwo zabrać do pracy.

Co prawda dzisiaj bajgle bardziej popularne są w Stanach, jednak nie zmienia to faktu, że pochodzą z naszego kraju. Warto powrócić do tradycji ich przygotowywania, ponieważ są smaczne i można je podawać z wieloma ciekawymi dodatkami.

Bajgiel został wymyślony w Europie Środkowej, prawdopodobnie w Krakowie, jak wskazuje dokument z 1610 wzmiankujący bajgle jako prezenty dawane kobietom po urodzeniu dziecka. Bajgiel jest żydowskim pieczywem wypiekane od XVII wieku. Często bywa mylony z obwarzankiem. Ok. 1900 emigranci żydowscy przenieśli bajgle na Manhattan. Piekarze do 1950 wyrabiali je ręcznie, później zaczęto je produkować maszynowo, co spowodowało szybką, opłacalną produkcję żydowskiego pieczywa.

Łosoś jest bardzo popularną rybą w Polsce. Zawiera kwasy omega-3 i omega-6. a także dużo minerałów i witamin. Jego dodatkowym walorem jest doskonały smak. W ramach Tygodnia Kuchni PRL proponujemy polskie rozwiązanie, czyli tatar.

Dziś prezentujemy przepis na zdrowy bajgiel z łososiem, który łatwo przygotować w domu.

.

Składniki:

  • 4 bajgle
  • 200 g wędzonego łososia
  • 100 g twarogu
  • mała szalotka
  • pęczek koperku
  • sól i pieprz

.

Sposób przygotowania:

Bajgle przecinamy na pół. Na połówkę nakładamy twaróg, dodajemy kawałki łososia, posiekaną cebulę, szczypiorek oraz doprawiamy solą i pieprzem.

.

Smacznego!

Dawid Brandebura

Komentarze