Zupa należała do wykwintnych polewek kuchni staropolskiej. Przygotowuje się ją na bazie krwi gęsiej lub kaczej z dodatkiem włoszczyzny i przypraw. Znana jest m.in. z Pana Tadeusza, w którym Horeszkowie podali Jackowi Soplicy zupę jako odmowę ręki swej córki.

Czarna polewka ma słodko kwaśny smak. Dodaje się do niej octu, który zapobiega krzepnięciu krwi. Zupę podaję się z makaronem, pyzami lub łazankami.

.

Składniki

  • gęsie podroby
  • gęsia krew
  • 250 g włoszczyzny
  • 1,8 l wody
  • 100 g suszonych śliwek oraz jabłek
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • cukier
  • ocet
  • sól i pieprz

.

Sposób przygotowania

Do krwi gęsi dodajemy łyżkę octu. Do garnka wrzucamy dobrze oczyszczone podroby, włoszczyznę oraz przyprawy i gotujemy. Suszone owoce moczymy, a następnie gotujemy do miękkości. Wywar filtrujemy, dolewamy krew oraz wrzucamy owoce. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem oraz octem do smaku. Podajemy z makaronem.

.

Smacznego!

Dawid Brandebura

Komentarze