Zupa należała do wykwintnych polewek kuchni staropolskiej. Przygotowuje się ją na bazie krwi gęsiej lub kaczej z dodatkiem włoszczyzny i przypraw. Znana jest m.in. z Pana Tadeusza, w którym Horeszkowie podali Jackowi Soplicy zupę jako odmowę ręki swej córki.
Czarna polewka ma słodko kwaśny smak. Dodaje się do niej octu, który zapobiega krzepnięciu krwi. Zupę podaję się z makaronem, pyzami lub łazankami.
.
Składniki
- gęsie podroby
- gęsia krew
- 250 g włoszczyzny
- 1,8 l wody
- 100 g suszonych śliwek oraz jabłek
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- cukier
- ocet
- sól i pieprz
.
Sposób przygotowania
Do krwi gęsi dodajemy łyżkę octu. Do garnka wrzucamy dobrze oczyszczone podroby, włoszczyznę oraz przyprawy i gotujemy. Suszone owoce moczymy, a następnie gotujemy do miękkości. Wywar filtrujemy, dolewamy krew oraz wrzucamy owoce. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem oraz octem do smaku. Podajemy z makaronem.
.
Smacznego!
Dawid Brandebura
Komentarze
Portal Smaki z Polski to inicjatywa na rzecz odrodzenia i popularyzacji polskiej kuchni. Publikujemy przepisy na polskie dania, porady dotyczące polskiej zdrowej żywności oraz cykle tematyczne mówiącej o historii polskiej kuchni od czasów dawnych Słowian po współczesne. Zajmujemy się również polskim rolnictwem i współpracujemy z kilkudziesięcioma producentami z całej Polski. Naszym partnerom zapewniamy nie tylko promocję w grupie docelowej, ale również możliwość sprzedaży ich produktów na naszej platformie sprzedażowo-zakupowej Naszryneczek.pl, która jest skierowana nie tylko do klienta indywidualnego, ale również instytucjonalnego.
Zajmujemy się również historią i kulturą Polski, współpracujemy z muzeami, teatrami oraz organizacjami trzeciego sektora. Nasz zespół liczy prawie 40 osób, a każda z nich ma unikatowe spojrzenie zarówno na Polskę, jak i na rodzime kulinaria. Wśród naszych członków na szczególną uwagę zasługują pisarz i dziennikarz Wiesław Kot, publicysta i pisarz Piotr Gajdziński, pisarz Witold Jabłoński oraz dziennikarka Joanna Włodarska.