Grzaniec możemy przygotować tradycyjnie, wrzucając składniki do miodu i podgrzewając lub uzyskując esencję korzenną. Esencja nadaje lepszego smaku, dlatego warto poświęcić chwilę na jej przygotowanie. Możemy użyć dowolnych ulubionych przypraw, które będą nam pasowały do miodu.

Esencja jest to mocny napar z liści herbacianych oraz wyciąg z roślin aromatycznych. To właśnie tej esencji uzyska się smak oraz zapach napoju. Jest to najważniejszy i najistotniejszy składnik.

Grzaniec jest to napój alkoholowy i nie tylko, sporządzony poprzez podgrzanie bez zagotowania napoju i dodanie do niego korzennych przypraw i nie tylko.

.

Składniki

  • butelka miodu pitnego
  • 40 ml esencji

.

Korzenna esencja

  • 200 ml wódki
  • kawałek kory cynamonu
  • 3 cm imbiru
  • 3 goździki
  • kawałek laski wanilii
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • kawałek piołunu

.

Sposób przygotowania 

Aby przygotować korzenna esencję do słoja wrzucamy cynamon, imbir, goździki, wanilię, gałkę muszkatołową i piołun. Zalewamy wszystko wódką i odstawiamy na tydzień w ciemne miejsce. Po tym czasie filtrujemy alkohol i przelewamy do butelki.

Do miodu pitnego wlanego do garnka dodajemy około 40 ml esencji. Podgrzewamy na wolnym ogniu, uważając by nie zagotować trunku. Podajemy w ceramicznych kubkach z plastrem pomarańczy jako dekorację.

 .

Smacznego!

Dawid Brandebura

Komentarze