Kulinarny Puchar Polski

Podczas Kulinarnego Pucharu Polski nikt się nie oszczędzał!

Najlepsi polscy kucharze zmierzyli się ze sobą podczas Kulinarnego Pucharu Polski na Polagra GASTRO w Poznaniu!

By zrozumieć, że gotowanie jest sztuką i do tego niezwykle wyrafinowaną trzeba było się wybrać na Polagra GASTRO w Poznaniu i zobaczyć na własne oczy jak najlepsi kucharze z całej Polski rywalizują o miano mistrza. W zawodach udział wzięło 14 drużyn z różnych regionów. Eliminacje odbyły się wcześniej i podczas nich, każda drużyna musiała pokonać wszystkich którzy w danym regionie zgłosili się do pucharu.

Kuchenne pojedynki

Było naprawdę gorąco! W czterech specjalnie przygotowanych kuchniach co chwilę zmieniały się zespoły, by przygotować  dania dla specjalnego jury. Nie mam pojęcia jak komisja była w stanie wybrać kogokolwiek ponieważ dania wyglądały naprawdę niesamowicie. Na samą myśl o tym jak smakowały cieknie ślinka. Przed kuchniami ustawiona została trybuna, która przez wszystkie dni turnieju pękała w szwach. W międzyczasie widzowie odpowiadali na pytania dotyczące sposobów przygotowania dań o których większość śmiertelników nawet nie słyszała. Publiczność jednak świetnie sobie radziła z odpowiedziami – widać było, że turniej przyciągnął ekspertów.

Kulinarni gladiatorzy

Kulinarny Puchar Polski

Kulinarne te-ta-te w Poznaniu podczas walki o tytuł najlepszych kucharzy w Polsce!

Nad całością imprezy unosił się niezwykły zapach przygotowywanych smakołyków, znad patelni unosił się dym a sprawne ręce kucharzy wydawały się dwoić i troić. Najciekawsze dla całej publiczności było zdecydowanie przypomnienie, które wygłosił zwycięzca turnieju, przypominając, że polska kuchnia to nie tylko kotlet schabowy i ziemniaki, ale również wielowiekowa tradycja w której ryby i przyprawy sprowadzane z najdalszych zakątków świata były na porządku dziennym.

Komisję przekonali do siebie Jakub Walczak i Tomasz Zdrenka, reprezentujący Platinum Palace w Poznaniu. Podczas finału konkursu mistrzowie kuchni zachwycili swoim pomysłem na comber z sarny w towarzystwie gorzkiej czekolady i kaszy jaglanej.

 

Komentarze