Miód pitny czyli dziedzictwo dawnych Słowian
Plemiona słowiańskie, które ponad tysiąc lat temu zapoczątkowały tradycję picia miodu dały współczesnym koneserom tego zacnego trunku wyśmienity prezent. Już w roku 966 podróżnicy hiszpańscy notowali, że w kraju Mieszka, obok żywności, mięsa, lasów i ziemi ornej jest obfitość miodu. Uważany za najstarszy napój alkoholowy na terenie Europy Zachodniej miód pitny, swoim wyjątkowym smakiem wyróżnia się spośród innych napojów a podawany przez wieki na królewskich stołach stał się symbolem dobrobytu i bogactwa polskich domów szlacheckich. Sienkiewiczowski Zagłoba nie rozstawał się ze swoim gąsiorkiem a również dziś – choć pity nieco rzadziej- miód uważany jest za jeden z ważniejszych elementów, towarzyszących polskiej historii.
Rodzaje miodów
Miodosytnictwo jak nazywamy wyrób pitnego miodu wyróżnia kilka ich rodzajów. Najmocniejszymi miodami są półtoraki a razem z dwójniakami, ze względu na swoją moc nazywane są miodami królewskimi. Piątaki i czwórniaki to miody wytrawne, tworzone z myślą o niecierpliwych odbiorcach, bo te dojrzewają najszybciej.
Dziś miody pitne przegrywają z tańszym alkoholem ale pijąc każdy z nich nigdy nie poczujemy tych wrażeń, które towarzyszą królewskim miodom. Złotego koloru, aksamitnego smaku i niezwykłego aromatu nie da się porównać z żadnym innym napojem. Prawdziwie szlacheckie pochodzenie miodów podkreślają kamionki i tradycyjne kształty butelek, w których dzisiaj można kupić miody.
Miody pitne to nie tylko polskie tradycyjne produkty, ale również zdrowa żywność
W 2008 roku zostały zarejestrowane przez Komisję Europejską jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Są przepyszne! Nie ma to jak wieczór, dobra muzyka i miód pitny! Miód pitny ponad wszystko!