Plyndze to inaczej placki ziemniaczane. Przepis na potrawę pochodzi z województwa wielkopolskiego, lecz zawiera w sobie węgierską nutę.

Placki ziemniaczane zwykle podaje się z kwaśną śmietaną. W tej wielkopolskiej wersji potrawy dodaje się nutę węgierską w postaci prostego gulaszu. Głównymi składnikami są starte surowe ziemniaki z  dodatkiem cebuli, oraz jajka. Na Podlasiu dodawana jest odrobina pieprzu i majeranku.

Plyndze podawane być mogą z różnego rodzaju sosami, gulaszem, kwaśną śmietaną, cukrem oraz, zwłaszcza w Polsce, z konfiturą z przetartymi jabłkami lub z białym serem. Nawet dodatkiem do placków ziemniaczanych jest cukier.

.

Składniki:

  • 300 g wołowiny
  • 1 mała zielona papryka
  • 1 mała czerwona papryka
  • 250 g ziemniaków
  • 1 jajko
  • 200 g mąki
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra
  • majeranek
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • olej

.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy soli i przypraw. Starannie mieszamy ciasto. Nakładamy kawałek na łyżkę i umieszczamy na rozgrzanym tłuszczy formułując placki. Kiedy brzegi będą zarumienione przewracamy na drugą stronę. Mięso kroimy na kawałki, posypujemy mąką i smażymy na gorącym tłuszczu. Dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Paprykę kroimy w małe kawałki i wrzucamy do mięsa. Doprawiamy do smaku. Dolewamy odrobinę wody i dusimy do miękkości. Plyndze podajemy z gulaszem.

.

Smacznego!

Dawid Brandebura

Komentarze