Lembasy to chleb produkowany przez elfów niemal od początku istnienia ich rasy. Jego tajemna receptura bardzo rzadko była zdradzana i niewiele osób spoza elfickiej rasy dostąpiło zaszczytu skosztowania tego przysmaku.
Cienki placek posiadał niezwykłe właściwości dzięki którym mógł pozostać świeży przez parę miesięcy, a nawet mały kęs mógł przywrócić siły zmęczonym podróżnikom.
.
Składniki
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- garść rodzynek/orzechów
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 2-3 łyżki miodu
- 1/2 szklanki cukru pudru
.
Sposób przygotowania
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i cukier, następnie wymieszać. Mleko, miód i jajko zmiksować razem i dodać do suchych składników. Całość wymieszać, dodać jagody i wyrobić. Ciasto powinno odchodzić od miski i dłoni. Wtedy należy je rozwałkować je i wyciąć z niego kwadraty. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni do czasu aż ciasto zarumieni się na wierzchu.
.
Smacznego!
Elrond z Rivendell
Komentarze
Portal Smaki z Polski to inicjatywa na rzecz odrodzenia i popularyzacji polskiej kuchni. Publikujemy przepisy na polskie dania, porady dotyczące polskiej zdrowej żywności oraz cykle tematyczne mówiącej o historii polskiej kuchni od czasów dawnych Słowian po współczesne. Zajmujemy się również polskim rolnictwem i współpracujemy z kilkudziesięcioma producentami z całej Polski. Naszym partnerom zapewniamy nie tylko promocję w grupie docelowej, ale również możliwość sprzedaży ich produktów na naszej platformie sprzedażowo-zakupowej Naszryneczek.pl, która jest skierowana nie tylko do klienta indywidualnego, ale również instytucjonalnego.
Zajmujemy się również historią i kulturą Polski, współpracujemy z muzeami, teatrami oraz organizacjami trzeciego sektora. Nasz zespół liczy prawie 40 osób, a każda z nich ma unikatowe spojrzenie zarówno na Polskę, jak i na rodzime kulinaria. Wśród naszych członków na szczególną uwagę zasługują pisarz i dziennikarz Wiesław Kot, publicysta i pisarz Piotr Gajdziński, pisarz Witold Jabłoński oraz dziennikarka Joanna Włodarska.