Lembasy to chleb produkowany przez elfów niemal od początku istnienia ich rasy. Jego tajemna receptura bardzo rzadko była zdradzana i niewiele osób spoza elfickiej rasy dostąpiło zaszczytu skosztowania tego przysmaku.

Cienki placek posiadał niezwykłe właściwości dzięki którym mógł pozostać świeży przez parę miesięcy, a nawet mały kęs mógł przywrócić siły zmęczonym podróżnikom.

.

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • garść rodzynek/orzechów
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2-3 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki cukru pudru

.

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i cukier, następnie wymieszać. Mleko, miód i jajko zmiksować razem i dodać do suchych składników. Całość wymieszać, dodać jagody i wyrobić. Ciasto powinno odchodzić od miski i dłoni. Wtedy należy je rozwałkować je i wyciąć z niego kwadraty. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni do czasu aż ciasto zarumieni się na wierzchu.
.
Smacznego!
Elrond z Rivendell

Komentarze