Wiosna już w pełni. Nareszcie można cieszyć się piękną pogodą oraz kolorami kwitnących roślin. Z tą porą roku wiąże się coś jeszcze – pyszne młode warzywa, które po zimowej monotonii stanowią niebywałą gratkę dla wszystkich miłośników kuchni. O to jakich warzyw możecie spodziewać się w najbliższym czasie i co warto z nimi zrobić zapytaliśmy firmę Onix, producenta ziemniaków, cebuli i włoszczyzny.

 

Sezonowość

Polska charakteryzuje się wyjątkowym bogactwem sezonowych produktów. Niektóre z nich potrafią być dostępne jedynie w bardzo krótkim okresie czasu, więc warto wiedzieć kiedy pojawia się dane warzywo by nie przegapić tego momentu. W tym celu powstało wiele kalendarzy sezonowości, które najczęściej prezentują informacje o tym, co można zjeść w danym miesiącu. Niektórzy poszli dalej. Wojciech Modest Amaro podzielił rok na 52 sezony. Każdy z nich charakteryzuje się innymi produktami, które najlepszy szef kuchni w Polsce wykorzystuje w swojej restauracji. Stworzenie takiego kalendarza wymaga niezwykle dużej wiedzy oraz czasu, dlatego amatorom polecamy pozostanie przy trybie miesięcznym.

 

W najbliższym czasie możemy spodziewać się takich warzyw jak:

 

Botwina

Młode liście i korzenia buraka ćwikłowego, które najczęściej używamy do zup i sałatek. Można ją kupić od maja do września. Botwina zawiera witaminę A i C, kwas foliowy oraz takie mikroelementy jak cynk, fosfor, mangan, potas, czy żelazo. W Polsce jest dość popularna.

 Zastosowanie: Polecamy znany i lubiany chłodnik, który świetnie smakuje w cieplejsze dni

 

Bób

Znany jest od starożytności. W czasach słowiańskich cieszył się dużą popularnością.  Również dziś chętnie do niego wracamy. Bób jest bogaty w witaminy A, B i C a także mikroelementy: fosfor, magnez, potas, wapń i żelazo. Zawiera zdrowe tłuszcze oraz błonnik.

 Zastosowanie: Najprościej i chyba najsmaczniej zwyczajnie ugotować bób z dodatkiem soli i zajadać się nim jak chipsami. Poza tym świetnie smakuje w formie pasty.

.

Cebula dymka

To zwyczajnie młoda cebula, o łagodnym smaku. Bardzo chętnie wykorzystywana w kuchni polskiej, a także chińskiej. Sezon na dymkę trwa od marca do sierpnia. Zawiera witaminę A, B, C a także kwas foliowy, potas, magnez, fosfor, wapń i żelazo.

Zastosowanie: Świetnie spisuje się w prostej jajecznicy oraz innych smażonych potrawach. Poza tym polecamy prostą zupę na jej bazie.

 

Groszek cukrowy

Prawdopodobnie jest najstarszą rośliną uprawianą przez człowieka. Zbiera się je od połowy maja do lipca. Zawiera witaminę B, C, E i K oraz jod, magnez, fosfor, wapń i żelazo. Warzywo ma słodki smak i może je jeść na surowo.

Zastosowanie: Poza podaniem groszku cukrowego jako przekąskę, możemy go podsmażyć na patelni z dodatkiem oliwy, soli, pieprzu i płatków papryki.

 

Kalarepa

Do Polski ta odmiana kapusty warzywnej dotarła dopiero w XIX wieku. Najlepiej smakuje ta o średnicy około 8 cm. Kalarepa ma wiele właściwości zdrowotnych, obniża ciśnienie krwi, wspomaga leczenie anemii oraz pozytywnie wpływa na układ trawienny.

Zastosowanie:  Poza sałatkami i jedzeniem na surowo polecamy zupę krem na jej bazie.

 

nowalijki wiosenne

Rzodkiewka i rabarbar to jedne z tych warzyw, które należy spróbować tej wiosny. Źródło: Pixabay

Komentarze