Targi polskich tradycyjnych produktów!

Polskie tradycyjne produkty

Zdrowa żywność smakuje o wiele lepiej niż sztuczna!

Smaki Regionów 2013 w Poznaniu!

Wszyscy mamy już dosyć tych wszystkich sztucznych i chemicznie przyprawianych produktów, które kupujemy w hipermarketach. Jak długo można jeść te wszystkie sztuczne warzywa, owoce i przetwory? Dla tych, którzy mają już tego dosyć w Poznaniu w dniach 21 – 24 września odbywa się impreza pod nazwą Smaki Regionów.

To niezwykłe spotkanie producentów naturalnej żywności ze wszystkich stron Polski odbędzie się na Targach i jest częścią większej imprezy Polagra Food oraz Polagra Gastro. Jego celem jest promocja certyfikowanej tradycyjnej żywności o najwyższej jakości.

Cała Polska regionalna w jednym miejscu

Smaki Regionów współpracują ze wszystkimi województwami Polski, które będą podczas imprezy wystawcami. Na swoich stoiskach zaprezentują ofertę win, serów, przetworów, ciast, serów, miodów, wędlin, nalewek, powideł oraz regionalnych specyfików. Data wydarzenia nie jest tu przypadkiem – wrzesień to miesiąc gdzie zaraz po zbiorach owoców i warzyw są one najświeższe i smakują najlepiej. Należy pamiętać, że nie są to przetwory produkowane taśmowo, przy użyciu różnych substancji chemicznych – co nadaje im nie tylko wyjątkowego charakteru, ale również czyni je nieporównanie bardziej smacznymi niż wszystko co może nam zaproponować hipermarket, zresztą często w niższej cenie. To jednak nie wszystko – są one przede wszystkim o wiele zdrowsze. Ma to związek z tym, że są one produkowane bardzo często w niewielkich, rodzinnych gospodarstwach, które używają receptur znanych od pokoleń. Znają się na uprawie i hodowli, dzięki czemu sami kontrolują aby ich produkty miały najwyższą jakość. Z doświadczenia wiem, że warto dać się namówić i chociażby spróbować, któregoś z tych „swojskich” produktów. Ostrzegam jednak! Już po pierwszym kęsie można się zakochać po uszy!

Smak, któremu nie można odmówić? Tak, to właśnie zdrowa żywność!

DSC05483

Smak któremu nie można odmówić? Tak! To właśnie zdrowa żywność i lokalne przetwory!

Każdy kto będzie w Poznaniu w dniach od 21 do 24 września 2013 roku musi spróbować tego, o czym tu piszę. Bo przecież jak odmówić oscypka, swojskiego chleba, prawdziwego dżemu z agrestu, dziesiątek wędlin i mięs? I to przygotowanych według tradycyjnych, sprawdzonych przez lata, przepisów – naturalnych, smacznych i zdrowych?

Ja takich przyjemności nie potrafię sobie odmówić :)

Nie zapomnij też sprawdzić nasze felietonyprzepisygalerię i nie zapomnij rzucić okiem na nasz kalendarz!

Komentarze