Sok z dzikiej róży to w 100% naturalny wyciąg z owoców tej rośliny. Owoce dzikiej róży są spożywane już od tysięcy lat, jednak dla ludzi pierwotnych nie miały większego znaczenia oprócz tego, że stanowiły zwyczajne pożywienie. Z czasem jednak nabrały one w pewnym sensie funkcji magicznej i wierzono w ich tajemniczą moc. Układano je w sypialniach, aby koiły nerwy podczas snu. Dziś owoce te są już dokładniej przebadane i wiadomo, że sok z dzikiej róży to bardzo cenny, całkowicie naturalny preparat o właściwościach leczniczych.
Sok z dzikiej róży, dzięki wysokiej zawartości witamin, jest bardzo dobrym modulatorem systemu immunologicznego. Podnosi odporność, wzmacnia organizm i zapobiega przeziębieniom oraz podstawowym infekcjom. Z tego powodu jest polecany w okresie wzmożonych zachorowań, a także po przebytych chorobach, kiedy odporność jest znacznie osłabiona.
Owoce dzikiej róży działają wzmacniająco na organizm, a do tego zawierają ogromne ilości łatwo przyswajalnej witaminy C. W Polsce rośnie pospolicie w wielu miejscach, dlatego wystarczy się tylko zerwać owoce z krzewu i już mamy podstawę naszego przepisu.
.
Składniki
- 1 kg owoców dzikiej róży
- 1,5 l wody
- 2 g kwasku cytrynowego
.
Sposób przygotowania
Owoce myjemy i wrzucamy do garnka. Zalewamy je litrem gorącej wody i podgrzewamy na wolnym ogniu przez około 15 minut (nie doprowadzamy do wrzenia). Kiedy owoce będą miękkie przelewamy sok przez płótno. Następnie owoce ponownie zalewamy wodą z dodatkiem kwasku cytrynowego (tym razem 0,5 l) podgrzewamy ok 10 minut i przelewamy przez płótno. Sok wlewamy do butelek i pasteryzujemy 15 minut.
.
Smacznego!
Dawid Brandebura