Zdrowa żywność ma swoich obrońców!

Slow Food logo

Fast food to „smaczna” trucizna!

W świecie poruszającym się z prędkością porównywalną do szybkiego wciągania frytek w fastfoodowych restauracjach coraz większego znaczenia nabiera slow food. Idea ta sięga roku 1986 .Wściekły na nic niewarte śmieciowe jedzenie, krytyk kulinarny Carlo Petrini postanowił odmienić los ziemniaków, pomidorów, i serów, które zgodnie ze swoim przeznaczeniem powinny stać się elementem wyważonej diety. Częściej jednak ginęły w gąszczu hamburgerów, MCniezdrowych kanapek i super powiększonych zestawów, ociekających tłuszczem, pamiętającym jeszcze czasy, których żaden kucharz nie powinien celebrować w swojej kuchni.

Dziś ta międzynarodowa organizacja powstała w 1996 roku w Paryżu, ma na celu chronić przed ekspansją w rozmiarze XXL, produkty regionalne, tradycyjne, wytwarzane w sposób charakterystyczny dla danego miejsca czy kraju.

Smaki odkrywać, nie przyjmować!

Logo Slow Food

Nie wolno zapomnieć o polskich tradycyjnych produktach i regionalnych przetworach!

Slow food propaguje ideę odkrywania smaków zamiast biernego ich przyjmowania. Dziś bowiem nawet najlepsza zupka z extra kawałkami warzyw nie zastąpi prawdziwego koloru, zapachu
i smaku regionalnych potraw.

Dzięki Stowarzyszeniu, które stworzyło projekt Arka Smaku producenci żywności regionalnej, zdrowej i tradycyjnej mają szansę na pozostanie w grze o coraz częściej potrzebującego zdrowego smaku potraw Konsumenta. Nazwa projektu, nawiązująca do biblijnej Arki Noego nie jest przypadkowa. Na Arce Smaku bowiem, zagrożone zapomnieniem rośliny, zwierzęta a także produkty regionalne odnalazły oazę spokoju.

Ochrona prawa do smaku to najważniejszy cel Stowarzyszenia Slow Food.

Więcej o Slow Food w Polsce na stronie: http://www.slowfood.pl/

Komentarze