Jakie właściwości ma rzepa? Przede wszystkim działa żółciopędnie i przeciwbakteryjnie oraz w sposób ogólny wzmacnia organizm. To właśnie dlatego, według Herodota, gustowali w niej budowniczowie piramid.

Choć w Polsce nie rośnie dziko i znamy jedynie jej wersję uprawną, to warto pamiętać, że historia ludzkości i czarnej rzodkiewki jest ze sobą, jak to już zostało wspomniane, związana od bardzo dawna. Zanim wymyślono wielkie religie, stworzono systemy moralne oraz spisano rzymskie kodeksy prawne już od dawna nasi przodkowie z radością się nią zajadali!

Nie bez powodu rzepę określa się mianem „bomby witaminowej”.

Zawarte w czarnej rzepie glikozydy gorczyczne są bogate w cenne związki siarki, który po rozdrobnieniu warzywa rozpadają się i przemieniają się w izosiarkocyjanidy, olejki gorczyczne, które mają wręcz zbawienny wpływ na organizm człowieka. Dzięki nim dochodzi do ukrwienia skóry, pobudza się wydzielanie śliny, soków trawiennych oraz żółci. 

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o czarnej rzepie zapraszamy do sprawdzenia tego linku: Czarna rzepa.

.

Składniki:

  • Czarna rzepa – 4
  • Por
  • Czosnek 1-2 ząbki
  • Czarnuszka
  • Czerwona cebula – 1
  • Majeranek
  • Pieprz ziołowy
  • Smalec

.

Sposób przygotowania:

Przygotowanie czarnej rzepy jest bardzo proste. Zaczynamy od pokrojenia warzyw, podsmażamy je przez chwilkę na patelni wysmarowanej smalcem. Podobnie robimy z cebulą, którą wcześniej kroimy na drobne kawałeczki.

Wrzucamy do wody i zaczynamy gotować. Teraz czas na wyciśnięcie czosnku, dodanie majeranku, czarnuszki i pieprzu ziołowego. Gotujemy przez ok. 30 minut.

Najlepiej smakuje z wyśmienitym czarny pieczywem! 

.

Smacznego

Anna Białka

Komentarze